Älskade semlor!

Älskade semla!

Det underbara med semlor är att de går att servera på många olika sätt och allra godast är det om du bakar dem själv.

I en traditionell semla är grunden en vetedeg som oftast smaksätts med kardemumma och fylls med  mandelmassa och grädde. Här hittar du en god grunddeg till  semlor.

 

Recept på semlor (12 recept)

 

Olika sätt att baka ut semlan på

Att göra flera mindre semlor är också ett smart sätt att låta fler få smaka godsakerna och det är ju inte alltid man orkar äta en hel stor semla. Gör t ex dubbelt så många bullar av degen som i receptet, håll lite extra koll när de gräddas i ugnen bara eftersom mindre bullar tar lite kortare tid att grädda. Gör en stor sats och frys in de bullar som inte går åt.  

 

Smaksätt bullarna på ett nytt sätt

Det är t ex gott att smaksätta degen till dina semlor med en påse saffran -prova vaniljbullar med saffransdoft. Baka dem enligt receptet men fyll dem med grädde och mandelmassa. Vill du göra semlor med chokladsmak kan du tillsätta 0.5-0.75 dl kakao i mjölet när du gör degen.

 

Tips på spännande fyllningar

För dig som inte vill ha mandelmassa kan du fylla dina semlor med vaniljkräm. När bullarna svalnat skär man av ett lock, som på en vanlig semla, tar ut lite av inkråmet och fyller med vaniljkrämen, toppa med grädde. Himmelskt gott!

 

Andra alternativ
- Blanda hackade nötter med honung istället för mandelmassa
- Ersätt mandelmassan med hallon och smaksätt grädden med riven choklad
- Grädden går även att smaksätta med finhackade nötter eller några teskedar kaffe

 

semla fler alternativ

 

Norrländsk semla

Om du vill få en norrländsk touch på din semla sätt en klick hjortronsylt istället för mandelmassa och sen på med en stor klick vispgrädde. Mums!  Att stryka hjortronsylten i botten och klicka på vispgrädde är också en variant.

 

Lycka till med era egna smaksättningar!