Norrmejerier - toppbild

Bakning

När du bakar är det viktigt att tänka på att ingredienserna har olika egenskaper och att det är dessa  påverkar det slutgiltiga resultatet när du bakar.

Ingrediensernas egenskaper vid bakning

Smör
Skillnaden mellan smält och osmält smör kan vara större än du tror. När du gör vetedegar ska du t ex alltid använda rumstempererat smör. Det fasta fettet binder mer luft i degen, jäskraften blir större och degen mjukare och mer elastisk.
Luftblåsorna i degen växer sig större under jäsning och bakning genom att de inte brister och släpper ut gasen.
Brödets volym blir större. Smält smör absorberas lättare av mjölet, och ger en tyngre konsistens på brödet. Olja ger också ett tyngre och kompaktare bröd.

Mjölk, fil eller youghurt
Mjölkprodukter har bra bakegenskaper. De gör att degen reser sig bättre och att det färdiga brödet blir saftigare och håller sig fräscht en längre tid. Även den lilla fettmängden i mjölk är tillräcklig för att ge brödet mer volym.

Kakor – att vispa eller inte vispa?
Att baka mjuka kakor är lätt. Kom ihåg att inte vispa mjölet i smeten, då utvecklas gluten och kakan kommer att bli gummiaktig. Vetemjöl special är inte lämpigt att använda i mjuka bakverk och små kakor, då det innehåller mycket gluten.

Tips och råd för bakning

Goda råd om brödbakning

Jäsning
Gott bröd kräver lång jästid. Så enkelt är det. Ett bra sätt att prova om brödet jäst färdigt är att försiktigt trycka en liten grop i degen. Om gropen stannar kvar är brödet färdigjäst.

Mjöl
Ett ekologiskt mjöl är bra för miljön, och är dessutom lite grövre och smakrikare. Om du gör vetedegar kan du gärna använda vetemjöl special som innehåller mer gluten och som gör din deg segare och mer elastisk.

Mått
Det är viktigt att vara noggrann när man bakar. Om du väger ingredienserna istället för att använda decilitermått är det betydligt lättare att få samma goda resultat varje gång du bakar.

Degblandare
Du kan få ett bra resultat när du bearbetar degen för hand, men långt ifrån alla orkar knåda en deg lika effektivt som en maskin kan göra.

Snitta
När du snittar ett bröd så är det du och inte brödet som väljer var det ska spricka. Dessutom blir det slutresultatet snyggare. Generellt kan man säga att mörka bröd kräver en varsammare behandling, medan ljusare bröd tål djupare snitt.

Förvaring
Ska du äta brödet samma dag räcker det att lägga en handduk över det. Vill du att det ska hålla längre kan det ligga i en papperspåse tills du börjar äta av det, för att sedan flytta över det i en plastpåse.

Recept på matbröd (3 recept)

Förbereda deg dagen innan

Ju längre jäsning, desto godare bröd. Ett enkelt knep för att förlänga jästiden är att låta degen jäsa i kylskåpet under natten. Om degen inte känns riktigt färdigjäst när du tar ut den kan du låta den jäsa en stund i rumstemperatur.

Du kan också frysa deg som innehåller jäst, men det försämrar degens jäsningsförmåga när den tinar igen. Frysning passar med andra ord bra till degar man inte vill ska jäsa efter de är tinade, t ex pizzadeg.