Norrmejerier - toppbild

Hej och välkommen till Rödåsens gård!

Här är vi 60 mjölkkor som bor tillsammans med Henry och Ingegerd Alfredsson. Hur det är att vara ko? Ja, det var precis vad jag och de andra korna tänkte berätta om. Stig in i landet där mjölkpaketen växer. Eller är det verkligen så mjölken blir till…?

Många bönder börjar jobba redan halv 6 på morgonen, med mjölkning. Men Henry och Ingegerd kan ta sovmorgon ända till klockan 7. Ute i ladugården har vi nämligen en robot, så att vi själva kan välja när vi vill mjölkas. ”Roboten är en bra dräng”, brukar Henry säga. Och vi kossor är smarta. När Ingegerd kom in i ladugården dagen efter att roboten satts på plats, hade många av oss redan lärt sig att gå in för att bli mjölkade.

Kossan blir mjölkad av mjölkrobot

Dags för mat!
När Henry kommer in i ladugården brukar han ge oss mat och se till att vi är friska och har det bra. Vi kor kan vara väldigt olika. Jag gillar att bli kliad. Andra tycker om att bestämma och en del är väldigt bra på att knuffas. Men nyfikna är vi allihop! Som du ser har vi alla ett nummer. Alla får också namn efter mamman, så vi är många som heter MajRos.

Henry ger kossorna mat

Jaha, där är Ingegerd med en av kalvarna. Kalvarna får vänja sig vid Henry och Ingegerd så att de blir tama. När Ingegerd ger dem ett finger tar de hela handen!

Ingegerd och kalven

Vad vi kor gör om dagarna
Ditt schema är säkert olika varje dag, men vi gillar att göra samma sak. Av dygnets 24 timmar använder vi 8 timmar för att äta, 8 timmar för att sova, och så idisslar vi i 8 timmar. Idissla betyder att vi tuggar om maten, om och om igen.

En kos vardag 

När det är varmt, eller regnar som i dag, brukar vi gå in. Annars är alla ute minst 2 månader på sommaren. Dessutom är vi ute när vi går i sin. Det betyder att vi inte mjölkar någonting, och det händer alla kor under ett par månader varje år.

Att vara ko i Norrland

Det känns bra att vara ko i Norrland. Henry har sagt att vårt foder är extra nyttigt, eftersom det är så mycket solljus på sommaren här. Du har kanske hört talas om fotosyntesen. Foto betyder ljus, och syntesen är det som händer i gröna växter när de gör om ljus till annan energi. Apropå foto, visst gör jag mig bra på bild!

Mat i magarna
Vad skönt att få något i magen. Eller magarna, rättare sagt, för vi har ju fyra stycken. Våmmen, nätmagen och bladmagen kallas tillsammans förmagar, medan löpmagen är den egentliga magsäcken, ungefär som din egen. Från förmagarna stöts fodret tillbaka upp i munnen och så idisslar vi. Det kan ta fyra dagar innan vi har tuggat färdigt fodret. I förmagarna jäser fodret och blir protein. Den som dricker vår mjölk får muskler, eftersom mjölken är full av protein.

Med mat i ko-magarna

Fullt är också mitt juver, så jag tror att jag går för att mjölkas. Aj då, det var visst ko-kö. Sno på, där framme! Hoppas bara att ingen ko har chansat och gått hit fast de redan mjölkats tillräckligt i dag. Två eller tre gånger brukar räcka, men en del försöker fler gånger för att få äta kraftfodret som finns vid roboten. Men den är listig och läser av på en bricka vilka kor som ska släppas in.

När det är full i juvret

Tankbilen kommer och hämtar mjölken
Ungefär 33 liter per dag kan vi mjölka. Det är mer än de flesta kor, och så blir det när vi har bra mat, bra skötsel och själva får välja när vi ska mjölkas. Det är nog också mer än vad du dricker, kan jag tro. All mjölk samlas i en tank i väntan på Norrmejeriers tankbil. Om den skulle få motorstopp eller om något annat händer, så har vi en extra tank på gården.

Nu kommer tankbilen

Men där har vi ju bilen. Varannan dag kommer den och hämtar mjölk på gårdar i Västerbotten och Norrbotten. Sedan körs den till mejeriet och fylls på paket eller görs till fil, ost, yoghurt och annat nyttigt. Vi kor har aldrig varit där, så om du vill veta hur det går till får du fråga någon annan.