Norrmejerier - toppbild

Desserter för alla tillfällen

Det finns gott om blåbär, lingon och hallon i de norrländska skogarna, men kanske är det hjortron som är den tydligaste symbolen för vår region. Lingonens lite pikanta smak gör att den passar utmärkt till matlagning, medan hallon och blåbär trivs bäst i desserter, eller att äta precis som de är. Hjortronets speciella smak gör att den går utmärkt att använda i både matlagning och desserter.

Norrländska bär

För dig som helst plockar själv så trivs lingonen i gles barrskog, gärna tallskog. Blåbären känner sig däremot hemma i granskog. Hallon växer på torra platser, t ex vid stenrösen, kalhyggen och snårfyllda backar. Hjortron mår riktigt bra ute på blötmyrar så där hittar du dem lättast. Kanske det svåraste bäret att plocka, men det är värt besväret!

Recept med norrländska bär (6 recept)

Snabba och enkla desserter

Recept på snabba och enkla desserter (3 recept)


Syrliga desserter

Recept på syrliga efterrätter (3 recept)


Söta desserter

Recept på söta desserter (3 recept)


Efterrätter med frukt

Recept på fruktiga efterrätter (3 recept)