Norrmejerier - toppbild

Snabb och enkel julmat

Om man släpper alla krav och istället fokuserar på det som är godast på julbordet är det faktiskt inte så jobbigt. Det är lätt att få en hemlagad känsla även om man tar till några knep som gör att allt inte behöver lagas från grunden.

Vad är t ex viktigast på julbordet? Sill, lax, skinka, köttbullar med tillbehör? Gör din egen sill på en kvart med våra tips. Köp färdigkokt skinka och senapsgriljera själv. Lax finns ju både rökt och gravad att köpa färdig och till den gör du enkelt en egen jättegod sås. Köttbullarna blir ju godast hemlagade men gör dem ett par veckor före jul och frys in. Tillbehör som sallader, bröd, ost och potatis är ju också väldigt enkelt att fixa men är alltid uppskattat på julbordet. När det gäller bakverk och julgodis har vi valt ut några enkla recept som går jättefort att göra men som ger mycket julkänsla och är trevliga att bjuda på.

 

Julskinka - griljering

Senapsgriljering - griljera din julskinka!

Sätt ugnen på 200 grader. Ta bort nätet från den kokta skinkan, skär bort svålen och det mesta av fettet (helst inte allt, mycket av smaken sitter nämligen i fettet). Lägg över skinkan i en ugnsfast form, om den känns blöt torka av med hushållspapper så fäster griljeringen bättre. Blanda ca 4 msk valfri senapssort och 1 äggula till en smet och bred ut på skinkan. Sikta över ströbröd med hjälp av en sil (så slipper man klumpar) så att det täcker senapen. Sätt in högst upp i ugnen, det tar ca 15-20 min tills den fått fin färg runt om. Servera gärna skinkan med senapsfraiche med dragon och honung.


 

Sill på en kvart

Gör din egen sill hur lätt som helst med hjälp av smaksatt Crème Fraiche!
Använd 5-minuterssill eller t ex matjessill om du föredrar det, blanda med Crème Fraiche, lägg upp i en fin skål och dekorera gärna med färska örter. Klart på en kvart!

 

Recept på snabba sillar (3 recept)

Grundrecept 5-minuterssill

Ca 200 g inlagd 5-minuterssill eller matjesfiléer

1 burk Norrmejerier Crème Fraiche

Salt och peppar (smaka av om det behövs)

 

Förslag på goda kombinationer med sill:
• Crème Fraiche Mexikansk Chili + finstrimlad paprika, gärna både gul och röd för den fina
  färgens skull.
• Crème Fraiche Vitlök (se recept) + färsk hackad persilja
• Crème Fraiche Franska örter (se recept) + valfria hackade örter, t ex basilika eller timjan   som strös ovanpå sillen vid servering
• Crème Fraiche Naturell + 1 msk curry + ½ äpple i små tärningar (behåll gärna skalet
  för färgens skull)
• Crème Fraiche Naturell + ½ finhackad rödlök + en burk röd rom eller caviar

• Supersnabb senapssill: Crème Fraiche naturell, 3 msk av favoritsenapen (gärna stark,

  grovkornig), 1 dl hackad färsk dill

 

Blanda försiktigt med valda tillbehör, om man rör Crème Fraiche för mycket blir den lätt rinnig. Vill man ha en fastare sillröra (t ex för servering som tilltugg eller förrätt på tunnbröd) kan man vispa Crème Fraichen ca 5 min med elvisp och sedan blanda försiktigt med smaksättningen, då behåller den sin form längre.

 

Länk till fler goda sillrecept hittar du här

 

Snabba och enkla julbordsfavoriter

Recept på snabblagade julklassiker (4 recept)

Snabbt hembakat

Fixa hembakt snabbt (3 recept)

Snabbaste julgodiset

Snabbfixat godis (2 recept)