Norrmejerier - toppbild

Kyckling och ägg

Fågel har ett elastiskt skinn som gärna vill dra ihop sig när du steker det, medan köttet vill expandera. Skinnet kramar alltså vätskan ur köttet. För att motverka detta snittar du istället skinnet på några ställen mellan ben och vinge samt längs hela bröstbenet. Då kan skinnet dra ihop sig och köttet expandera utan att "störa" varandra.

Kyckling

Kycklingkött har mild smak och är magert. Däremot är skinnet mycket fett och svarar för 1/3-del av kyckligens energivärde. Även om du inte vill äta skinnet bör du dock tillaga kycklingen med skinn för smakens skull.

Kyckling skall alltid vara genomstekt. Köttsaften skall vara ofärgad, dvs utan rosa inslag. Kontrollera att köttet inte är rosa t.ex. där lårbenet är fäst intill kroppen. Precis genomstekt, men inte mer, ger bästa resultat.

Recept med kyckling (3 recept)


Ägg

Ägg är mycket användbara, både i matlagning och bakning. Men kanske är det ändå vanligast att du kokar ditt frukostägg? Tänk då på att ta ut det ut kylen en stund innan kokning, kalla ägg spricker nämligen lättare när de värms upp. Dessutom blir skalet skörare ju större ägget blir.

Bra att veta om ägg och matlagning
Äggulor
Överblivna äggulor passar utmärkt att göra hemgjord glass av. Det går också utmärkt att vispa sönder dem och frysa in, de håller sig ca 2 månader i frysen.

Äggvitor
Maränger är kanske det första du tänker på när äggvitor kommer på tal. Men överblivna äggvitor går också bra att använda till mousser och suffléer. Äggvitor går också utmärkt att frysa in och håller sig fräscha länge.

Recept med ägg (3 recept)