Norrmejerier - toppbild

Fråga forum

När du ringer till Norrmejerier Forum får du prata med någon av våra kunniga medarbetare på Kundcenter. Många gånger har ni konsumenter frågor av ganska liknande karaktär och därför har vi samlat ihop några av de allra vanligaste frågor som kommer in till oss.

Funderar du över något som inte finns med? Skicka gärna in din fråga via vårt webbformulär så svarar vi så fort vi bara kan!

Vanliga frågor och svar

Vad är Norrlandsost?

Norrlandsosten hör till våra tillfälliga partier av ostar. Norrlandsost är en god lagrad grynpipig ost med 35% fetthalt. Den är god att äta på frukostmackan men passar också bra till ostbrickan.

Vad är Smörgåsost?

Att tillverka ost är ett hantverk. Ostar lagras och utvecklas olika länge och på olika sätt. Ibland kan det hända att vissa ystningar utvecklas i en annan riktigt än vad receptet säger men är fortfarande en god ost. Smörgåsost är en god ost men som under lagring inte utvecklat de smakkriterier som gäller för att få kallas Präst®, Greve® eller Herrgård®. Dessa ostar säljs i tillfälliga partier.

Är det inte längre Norrmejerier som gör JOKK?

2013 tog Procordia över ägarskapet av varumärket JOKK vilket omfattar både leverans, försäljning och marknadsföring av produkterna.
Har du frågor kring JOKK eller vill reklamera en produkt. Kontakta Procordia konsument- och storhushållskontakt Tel: 020-750010 eller http://www.procordia.se/Kontakta-oss
Norrmejerier önskar Procordia och JOKK lycka till i framtiden!

Går det att använda mejeriprodukter efter Bäst-före-dagen har passerat?

Bäst-före-datum sätts alltid med en marginal på någon till några dagar. Om produkten har förvarats väl kyld, doftar och smakar bra är den med stor sannolikhet ok att konsumera.

Varför kan mjölken ibland vara sur före bäst före dag?

Eftersom bäst-före-dag sätts med en marginal på någon till några dagar är det troligen så att kylkedjan på något sätt har brutits. Mjölken har stått för varmt helt enkelt. Om det har skett upprepade gånger skulle jag börja med att kontrollera temperaturen i mitt kylskåp. Den bör vara ca. +4-5 C. På sommaren är det extra känsligt och då kan man med fördel ta med kylväska när man handlar.

Varför tillsätter man A- och D vitamin i magrare mjölk och inte i 3% mjölk?

A- och D-vitamin är fettlösliga vitaminer som därför följer med mjölkfettet vid separering i skummjölk och mjölkfett på mejeriet. Eftersom A- och D-vitaminer är viktiga att få i sig har Livsmedelsverket beslutat att all Lätt- och Mellanmjölk ska berikas med extra A- och D-vitaminer. Den 3%-iga mjölken innehåller tillräckligt mycket mjölkfett för att dessa vitaminer ska finnas naturligt, därav skillnaden.

Är Norrmejeriers Turkiska yoghurt kokbar?

Nej, Turkisk yoghurt går inte att koka, men kan försiktigt röras ner i ljummen mat.

Är all ost laktosfri?

Enligt analyser gjorda av Svensk Mjölk är all hårdost laktosfri. Med hårdost menas den ost som går att hyvla. Exempel på laktosfri hårdost är Herrgård, Präst, Greve och Västerbottensost

Har ni konserveringsmedel i era produkter?

Nej, vi använder inte konserveringsmedel i våra produkter. Några av våra mjölk- och gräddeprodukter har längre hållbarhet, men det uppnås med hjälp av att vi använder högre temperatur vid pastöriseringen samt förpackar dessa produkter i en helt lufttät förpackning.

Har ni sötningsmedel i era produkter?

Nej , vi använder oss enbart av vanligt socker.

Varför är filen ibland så vattnig och tunn?

Det kan bero på två saker, dels kan kylkedjan vara bruten, vilket betyder att den börjar bli extra syrlig vilket påverkar konsistensen, dels kan det bero på bakteriekulturen i filen som inte riktigt orkar ”hålla” ihop filen. Bakteriekulturen som tillsätts är levande och kan därmed variera lite gång från gång.

Innehåller Verum gluten?

Nej, vi använder inga gluten-ingredienser i någon av våra produkter. Smaksatt Verum kan innehålla stärkelse (framgår i så fall av ingrediensförteckningen), men i så fall kommer den från potatis, majs eller tapioka. Tapioka är en rot som man maler till mjöl och den innehåller inte gluten.