Norrmejerier - toppbild

Hur görs fil och yoghurt?

Syrad mjölk har gamla traditioner i Sverige. Förr, när det inte fanns några kylskåp, syrades mjölken för att få längre hållbarhet. Idag gör vi på samma sätt, men vi har fler varianter av syrad mjölk. Vi tillsätter olika syrningskulturer för att få den friska, syrliga smaken i till exempel Filmjölk, Långfil, A-fil och olika typer av yoghurt.

1. Första pastöriseringen - fram till nu är tillverkningsprocessen den samma som för vanlig mjölk. Alla typer av syrade mjölkprodukter framställs av mjölk som är homogeniserad och pastöriserad två gånger.

2. När mjölken är nedkyld till mellan +20°C och +40°C tillsätts en mjölksyrakultur. Olika syrningskulturer ger olika smak och konsistens. Under syrningen, som pågår mellan 4 till 22 timmar, blir mjölken tjockare beroende på vilken fil eller yoghurtsort som tillverkas. Syrad mjölk får också längre hållbarhet än vanlig mjölk. Syrningen avbryts genom att mjölken kyls ner.

3. När de olika fil- och yoghurtprodukterna har kylts ner är det dags för förpackning och distribution. Precis på samma sätt som mjölken.

Hur tillverkas fil & yoghurt?