Norrmejerier - toppbild

Hur tillverkas ost?

Visste du att det går åt cirka tio liter mjölk för att göra ett kilo ost? Tre ostskivor motsvarar därför två deciliter mjölk.

1. Mjölken som ska bli till ost kallas för ystmjölk. Vid pastörisering värms mjölken upp till +72°C i 15 sekunder och kyls sedan ner till cirka +30°C.

 

2. Nu tillsätts mjölksyrakultur och löpe. Löpen gör att mjölken koagulerar, det vill säga stelnar. Koaglet bryts till centimeterstora tärningar.

 

3. I förpresskaret pressas koaglet. Vätskan som blir över kallas vassle. Den tas tillvara och blir till messmör eller vasslepulver.

 

4. När vasslen hällts bort pressas ostmassan i runda formar. Sedan läggs ostarna i saltlake. Där ligger de i ett till två dygn och suger upp cirka en procent salt.

 

5. Under lagringen mognar ostarna. För att de inte ska torka får de ett tunt lager av vax över sig. Under mognaden blir färgen djupare gul, konsistensen mjukare och smaken starkare. Ju längre osten får ligga och mogna desto starkare blir den i smaken. Några ostsorter kan ätas efter någon månad, medan andra behöver mer än ett år på sig för att få rätt smak såsom Västerbottensost®. Vilken är din favoritost?

 

Hur gör man ost?