Norrmejerier - toppbild

Så tillagar du köttet för bästa resultat

Nötkött ska alltid vara rumstempererat vid tillagningen, ta ut det ur kylskåpet i god tid. Skär alltid tvärs över muskeltrådarnas längdriktning, annars kan köttet upplevas som segt. Rätt temperatur är viktigt för ett bra resultat. Lägre temperaturer ger längre tillagningstid, men ger också de mindre möra styckdetaljerna tid att hinna bli möra. Låt köttet vila en stund under folie efter tillagningen. En stek ska vila ca 30 min, skivat kött ca 5-10 min. Några recept med kött

Köttsorter

Nötfläsklammviltkorv och  färs.


Tillagning av kött

Steka i panna

Torka av köttet och låt vila i rumstemperatur ca 1-2 timmar.
 Salta och peppra köttet ca 15 minuter innan du ska steka. Använd olja när du steker, och tillsätt smör mot slutet,  så får du den goda smörsmaken utan att riskera att bränna smöret. Låt pannan bli varm, och lägg inte i för många köttstycken, då blir temperaturen för låg och köttet blir snarare kokt än stekt.

Ca 2 minuter per sida räcker, därefter kan du dra av pannan från värmen och låta köttet gå klart i eftervärmen. Använd termometer för bästa resultat. Lämpliga styckdetaljer är t ex filé, ryggbiff, entrecote, flankstek och rostas.

Stekt fläskkotlett

Temperatur vid stekning

Medium rött: 55 – 60 grader, mitten mycket rosa, lätt brunt mot kanten
Medium: 60 – 65 grader, mitten lätt rosa, brunt mot kanten
Medium välstekt: 65 – 70 grader, inget rosa

Grytor

Gör gärna grytan dagen innan, då blir den extra god. Olika detaljer behöver olika koktid, smaka för att avgöra när grytan är klar. En riktigt god och mör gryta kräver inte mycket arbete, men tar mycket tid. Räkna med upp till 3 timmar för bästa resultat – ta upp bitar och provsmaka för att avgöra när köttet känns riktigt mört. Värt att tänka på är att aldrig stormkoka, utan bara sjuda. Ett fiffigt sätt att undvika att behöva skumma av grytan under hela koktiden är att börja med att låta köttet sjuda ett par minuter tills ett rikligt skum har bildats. Därefter tar du upp köttbiten, spolar av den och pannan med vatten och börjar om med att tillsätta övriga ingredienser enligt receptet. Lämpliga styckdetaljer är ytterlår, högrev, märgpipa och bogbiff.

I ugn

Gnid in köttet med kryddor, eller bryn köttet i smör och kryddor innan det sätts in i ugnen. Ugnstemperaturer runt 175 grader passar lite mörare bitar som rostbiff, innanlår, oxfilé eller rostas.
Rostbiffen kan tillagas på det franska sättet med en temperatur på 125 grader vilket ger en jämnare stek eller på det engelska sättet vid 175 grader som ger ett rödare inre och mer välstekt yttre. Lägre temperaturer som 100-125 grader används till mindre möra detaljer som bogstek eller rulle. Steken hinner då bli mör utan att bli torr och överstekt på ytan. Vilken innertemperaturen ska vara beror på hur välstekt du vill ha din stek.

Grader vid tillagning:

  • Rosaröd 55°C
  • 
Lätt rosa 65°C
  • 
Genomstekt 70°C


Några köttrecept