Frågor och svar

Varför lanserar ni en ny laktosfri mjölk?

Vi fått mycket kritik för vår förra laktosfria mjölk, som många tyck ha varit för söt. Nu kan vi äntligen erbjuda en ny jättegod laktosfri mjölk i fyra varianter: Lätt- och Mellanmjölk, Mjölk 3% och Ekologisk Mellanmjölk. 

Finns det laktos i ost?

Nej, alla våra hårdostar är naturligt laktosfria. Vid tillverkning av hårdost pressar man vasslen ur ostmassan. Och det är i vasslen som laktosen finns. De laktosrester som finns kvar ”äts upp” av mjölksyrabakterierna redan under de första dagarna efter ystningen. Med hårdost menas den ost som går att hyvla. Våra norrländska hårdostar finns i sorterna Herrgård®, Präst®, Greve® och Västerbottensost®. Vår skivade och riven ost från dina norrländska mjölkbönder är också naturligt laktosfri.

Kan jag använda Smör om jag i vanliga fall väljer laktosfritt?

Norrmejerier Smör innehåller en mycket liten mängd laktos, upp till 1g laktos per 100g och har vanligtvis ingen betydelse för dig som i vanliga fall väljer laktosfritt, enligt Livsmedelsverkets rekommendationer.

Hur mycket laktos innehåller våra produkter?

Här hittar du en lista på hur mycket laktos våra produkter innehåller:

 

Laktoshalt per 100 gram produkt
Mjölk 4,8 gram
Filmjölk 3,7 gram
Yoghurt < 3 gram
Laktosfri vispgrädde < 0,01 gram
Laktosfri mjölk < 0,01 gram
Laktosfri fil <0,01 gram
Smör < 1 gram
Vispgrädde 2,9 gram
Hårdost < 0,1 gram

 

Hur vanligt är laktosintolerans i Sverige?

Laktosintolerans är relativt ovanligt i Sverige. Det är ungefär 5 % av den vuxna befolkningen som är laktosintolerant. För dig som väljer laktosfria produkter finns nu äntligen en ny laktosfri mjölk från dina norrländska mjölkbönder. Inte bara en, utan fyra välsmakande nyheter: Lätt- och Mellanmjölk, Mjölk 3% samt Ekologisk Mellanmjölk. Därmed kan även de du som vill ha laktosfri mjölk välja det bästa, både för smaklökarna och vårt älskade Norrland. Tillsammans gör vi gott!

Är mjölkallergi detsamma som laktosintolerans?

Nej, då man är mjölkallergisk reagerar kroppens immunsystem på proteinerna i komjölk medan man vid laktosintolerans delvis saknar ett enzym i tunntarmen som gör att man inte kan bryta ned mjölksocker (laktos).