Recept från Norrmejerier 

mattipset
CathrineCathrine Nilsson, Umeå
Sambo och 5 tonåringar i huset
Vi intervjuade en av våra trogna medlemmar Cathrine Nilsson och frågade henne bland annat om hennes bästa mattips, om hon har någon typisk paradrätt hon tycker om att laga och vilken maträtt hon gärna blir bjuden på. Läs hela intervjun med Cathrine och inspireras av hennes mattips Tunnbrödsrullar med getost och grillad paprika. 


Tunnbrödsrullar med getost och grillad paprika (ca 30 bitar)

Detta är en rätt jag brukar bjuda på till förrätt, tilltugg till fördrink, på en buffé eller som kvällssnacks om man är sugen på något gott. Just getost ihop med grillad paprika som är lite söt och sedan ruccolan som är ganska kryddig är en otrolig smakkombination!

ca 100 g getost (t ex chevré)
ca 100 g creme fraiche
4 mjuka tunnbröd, rektangulära
1 burk, ca 200 g, grillade paprikor
en näve ruccola

Mosa getosten och blanda med creme fraiche. Bred röran på tunnbröden. Skär paprikan i mindre bitar och fördela över bröden tillsammans med ruccolan. Rulla ihop som en rulltårta och skär i 2-3 cm bitar. Klart att servera!

Vilken matkultur har du hemma?
Jag vill gärna laga mat från grunden och med bra råvaror, även till vardags. Ibland är vi bara två till maten och ibland sju personer – eller fler om barnen har kompisar hemma - så det gäller att vara flexibel med mängden mat. Fast ofta lagar jag för mycket och då blir det några bra lunchlådor.

Lagar du ofta mat och vilken typ av mat blir det?
Jag står för den mesta av matlagningen hemma. Till vardags blir det mycket improvisationer, gärna grytor av olika slag, t ex strimlade färska grönsaker och kött eller kyckling serverat med ris. Då är det lätt att anpassa mängden efter hur många som ska ha mat och slänga i lite extra grönsaker om det kommer fler matgäster. Jag brukar variera mellan typiskt svensk kryddning med t ex lite grädde och asiatisk smaksättning med kanske kokosmjölk och lite starkare smak. Sen använder jag ofta ugnen och steker biffar, kyckling eller fisk, det underlättar när man är många.

När är det som roligast med mat?
Jag tycker det är roligast att laga mat när vi ska ha gäster och jag har gott om tid. Då experimenterar jag gärna och prövar nya saker.  Allra roligast är det att laga maten tillsammans och t ex bjuda in gäster till en temakväll där alla har med sig varsitt recept. Men umgänget är viktigast, hellre pizza än att inte träffas alls.

Var hittar du inspiration?
Jag läser mattidningar för att få inspiration och letar efter recept på webben, t ex på norrmejerier.se/recept. Recept ser jag främst som inspiration och inget jag följer slaviskt utan ändrar gärna lite här och där.

Vad lagar du oftast?
Till fest lagar jag gärna något helt nytt. På vardagarna blir det lite mer likartade rätter men jag gillar att improvisera med olika ingredienser och kryddor, därför har jag få favoriter som blir likadana varje gång. Asiatiska grytor och varianter på köttfärs är återkommande inslag. Sen är Västerbottensost en självklar favoritingrediens.

Vilken är din paradrätt?
En rätt som jag gärna bjuder på och som också väcker stort intresse hos gästerna  är Fishcakes med Västerbottensost ur boken ”Västerbottensost” (s.74). De är panerade i cornflakes vilket ofta blir en ”conversation piece”.

Vad blir du helst bjuden på?
Jag blir helst bjuden på mat som värdparet tycker är kul att laga och att ingen behövt stressa. Det är roligt att få pröva något nytt men det kan lika gärna vara en enkel tacomiddag, det viktiga är att träffas.