Recept från Norrmejerier

Mattipset från Sally Hörnelid

Vi intervjuade Sally Hörnelid från gsjöby i Storumanoch och frågade henne bland annat om hennes bästa mattips, om hon har någon typisk paradrätt hon tycker om att laga och vilken maträtt hon gärna blir bjuden på. Sallys favorit är en enkel men ändå så god fiskrätt som stått sig genom åren.

Sally tipsar om Lax på saltbädd

Lax på saltbädd
   



Att laga lax på en bädd av grovsalt är inte bara fantastiskt gott utan också ett väldigt enkelt sätt att tillaga en middag för många som sköter sig själv i ugnen.

Här hittar du hela receptet på Sallys goda fiskrätt med lax på saltbädd »


När brukar du laga rätten du tipsat om?
När jag har gäster eller fått en fin laxfile av snälla vänner. Maträtten passar när man är många eller hellre umgås med gästerna än står i köket.

 

Lagar du ofta mat och vilken typ av mat blir det?
Jag lagar mat varje dag. Även om jag är ensam så tycker jag det är viktigt med varje måltid. Husmans kost och soppor är det jag tycker mest om.

 

Vilken matkultur har ni hemma?
Som ensamstående äter jag oftast ensam men bjuder gärna in någon granne eller mina barn med familjer.

 

När är det som roligast med mat?

När jag hittar nya recept och det blir ett lyckat resultat. För mig är matlagning viktigt. Innan pensionen jobbade jag som kokerska på servicehus. På den tiden var det mat från grunden som gällde - med fina råvaror. När gästerna gick från borden mätta och belåtna då var matlagning roligt! Mat är också roligt när jag träffar mina barn med familjer. Inget möte utan mat!
       
Var hitter du inspiration?

Tidningar, ´gratishäften på affären, TV och inte minst mina gamla receptsamlingar.

 

Vad lagar du oftast?

Köttfärs använder jag ofta. Den kan varieras i det oändliga. Soppor eller helt enkelt det som känns bra för dagen.
         
Vilken är din paradrätt?

Mitt eget hembakta tunnbröd som jag brer på en blandning av gurkmix, skinka, äpplen och creme fraiche. Eller så nöjer jag mig med smör och ost på. Smakar ljuvligt.

 

Vad blir du helst bjuden på?

Raggmunkar med stekt bacon och lingonsylt.

 

Mattipsaren Sally