Norrländska bönder och gårdar

Att vara mjölkbonde är mer än ett jobb, det är en livsstil. Bakom varje liter mjölk i ditt kylskåp ligger hårt arbete, stor passion och en rejäl dos kärlek. Från Härnösand i söder till Junosuando i norr jobbar ca 410 norrländska mjölkbönder. Tillsammans äger de Norrmejerier, och det är tack vare att du väljer deras produkter som vi norrlänningar kan ha lokalproducerad mjölk på våra matbord. Här kan du lära känna några av dem lite bättre och få en inblick i deras spännande vardag!

Upplev en gård på riktigt!

Hör av dig till oss så ska vi göra vårt allra bästa för att ordna ett riktigt besök hos någon av våra mjölkbönder.

Möt Ulf i Västerbotten

I Röbäck driver Ulf Johansson sin mjölkgård. Han har bott på gården i hela sitt liv och tog över efter sina föräldrar. Att vara mjölkbonde är ett varierande arbete och innebär för Ulf att han får vara både svetsare, barnmorska och ekonomichef. Men det bästa med att vara mjölkbonde är friheten att själv kunna styra över sin dag, tycker Ulf.

Se fler filmer om våra bönder

Möt Johan i Norrbotten

Om man ska beskriva vad ett familjeföretag är för något ligger StoraMU AB i Svartbyn nära till hands. Här driver Johan Liljebäck mjölkgård tillsammans med föräldrarna Bert och Karin, som i sin tur tagit över gården efter Johans farfar. Du kanske tycker det verkar enformigt att jobba där man bor, och bo där man jobbar, men faktum är att ingen dag är den andra lik för en norrländsk mjölkbonde. Ena stunden förlöser man en kalv, för att i nästa sitta i traktorn och plöja åkern!

Träffa fler av dina lokala bönder
Läs mer om mjölk