Vad är mjölk?

Vad är mjölk?

Att mjölk är gott kan nog många skriva under på. Men vad innehåller den, och varför är den vit? Och vad är det egentligen för skillnad på mjölk och mjölk? Snart vet du!

Det är skillnad på mjölk och mjölk

Vi bor förvisso i ”mellanmjölkens land”, men i dag finns en rad olika mjölksorter att välja bland. Vi har t.ex. olika fetthalt på mjölken: 0,5 %, 1,5 % och 3 %. Gemensamt för de alla är att de innehåller massor av viktiga näringsämnen, som kalcium, protein, B-vitamin och många fler. Tack vare detta är faktiskt mjölk den dryck som ger mest näring i relation till sin klimatpåverkan. All mjölk med en fetthalt på 1,5 % eller lägre berikas enligt lag även med vitamin A och D.

En annan viktig källa till vitamin D är solen, och här i Norrland kan ju sol ibland vara en bristvara. Under hösten 2014 lanserade vi därför Norris Mellanmjölk med extra D-vitamin.

Varför är mjölken vit?

Du sitter väl ner? Vi tänkte nämligen avslöja en stor hemlighet: Färger finns inte. Inte egentligen. När något träffas av ljus så uppfattar vi människor en färg. Vilken färg vi ser beror på hur ljuset reflekteras. Just mjölk råkar innehålla stora partiklar, vilket gör att ljuset som träffar mjölken sprids. Mjölken reflekterar då alla ljusets våglängder och när vi ser alla färger på samma gång uppfattar vi det som vitt.

Energi 200 kJ/45kcal
Fett 1,5 g
varav mättat fett 1,0 g
Kolhydrat 4,9 g
varav sockerarter 4,9 g
Protein 3,5 g
Salt* 0,1 g
Vitamin A 40 µg (5%)
Vitamin D 0,45 µg (9%)
Riboflavin (vitamin B2) 0,15 mg (11%)
Folsyra (vitamin B9) 15 µg (8%)
Kobalamin (vitamin B12) 0,6 µg (24%)
Pantotensyra (vitamin B5) 0,5 mg (8%)
Kalium 160 mg (8%)
Klorid 95 mg (12%)
Kalcium 120 mg (15%)
Fosfor 105 mg (15%)
Molybden 4,7 µg (9%)
Jod 12 µg (8%)
Toggle

Näringsämne

Vitamin D

  • Mjölk är den dryck som ger mest näring i relation till sin klimatpåverkan.
  • Vår norrländska mjölk kommer från kor som äter inte genmanipulerat foder.
  • Sedan 1937 pastöriseras all mjölk i Sverige för att förhindra risken för bakteriespridning.
  • De norrländska mjölkkorna tillhör de friskaste i världen.
  • Svensken dricker i genomsnitt 90 liter mjölk/år. Vi norrlänningar ligger historiskt sett något över snittet.
Läs mer om mjölk