Recept från Norrmejerier

Intervju med Simon Laiti

Simon Laiti

I Guldkorn nr. 65 intervjuade vi Simon Laiti, välmeriterad kock som driver Hemmagastronomi® Matstudio & Delikatessbutik i Luleå. Han är också känd från lokal-tv-programmet Simons Panna. Han brinner för lokalproducerat och goda norrländska råvaror.

Efter många år i södra Sverige valde du att flytta hem till Norrland.
– Ja, när vi fick möjlighet att driva eget i en vacker byggnad vid Torneälven föll bitarna på plats. Jag är uppvuxen med det norrländska skafferiet, så det lockade. Redan efter ett år blev vår restaurang Kattilakoski Gastronomi utnämnd till Årets krog i Sverige. Det var 2006 och nästan lite chockartat, men i vårt öppna kök märkte vi en stor nyfikenhet för matlagning och hur vi använde det lokala skafferiet av exempelvis röding, lax, viltkött, bär plus kött och mejeriprodukter från lokala bönder. Det intresset är basen för vår verksamhet nu när vi finns i Luleå.

Det är närmast en hype kring lokalproducerat.
– Ja, och den är välförtjänt. Trenden är att många konsumenter är beredda att betala lite extra när man vet var råvarorna kommer ifrån och att kvalitén är hög. Jag tycker man ska ställa krav på sin butik att personalen vet varifrån produkterna kommer och att kvalitén är bra. Fråga!

Hur ska man våga i köket, inte vara så rädd att göra fel?
– Alla är utrustade med ett suveränt verktyg – smaklökarna. Använd dem! Krydda och provsmaka innan du ställer fram på bordet, även den enkla vardagsköttfärssåsen. Jag tycker inte man ska krångla till det. Bra råvaror behöver sällan så mycket extra krusiduller. Man ska prova sig fram i köket och tillåta sig misstag, eller rättare sagt att få erfarenheter. Det är så man lär sig och utvecklas.

Har du några enkla, bra matlagningstips?
– Avsluta med en klick smör när du gör en god rödvinssås. Då blir den sådär blank och fin. Det är en jätteenkel åtgärd som förhöjer matupplevelsen. Och på sommaren ska man våga använda smaksatta crème fraiche som tillbehör, det är gott, snabbt och enkelt. Man behöver ju inte ställa fram plastburkarna på bordet. Okrångligt, det gillar jag.

Smakrika recept från Simons Panna hittar du här.

Några tips på lokalproducenter att besöka i Norrland:

Svartbergets Getfarm. Här ystas getost av mjölken från ca 35 getter.
www.svartbergetsgetfarm.se

Skabram Gårdsmejeri. Tillverkar ost av mjölk från egna fjällkor.
 www.skabram.se

Hälje Gård. Här finns bl.a. nöt- och lammkött från egen ekologisk produktion.
 www.haljegard.nu

Glassbonden. I gårdsmejeriet produceras glass av mjölken från gårdens fjällkor.
 www.glassbonden.se

Meåfors Getgård. Har mjölkgetter och dikor. Producerar getost och getmese.
 www.torparfrun.n.nu

Häggby Gård. Här finns bl.a. smör, fil, yoghurt, flera ostar och egen korv.
 www.haggbygard.se