Norrmejerier - toppbild

Vinnarmiddag hemma hos Satu

Satu med kvällens kock Jonas Åkerman

Norrmejeriers recepttävling lockade fram det allra bästa hos många idérika norrlänningar. Vi fick in massor med ambitiösa och smakrika recept. Tala om genuin matglädje hos hemmakockarna! Det vinnande bidraget i Norrmejeriers recepttävling har komponerats av Satu Borgström, Lycksele. Hon belönas med ett besök av en professionell kock som lagar en hel middag till henne och vännerna.

Kvällens kock Jonas Åkerman berättar att han jobbar med bland annat matlagningskurser men har aldrig varit hemma hos en privatperson och lagat mat på liknande sätt i tjänsten. Jonas har tagit med sig den köksutrustning han behöver, ingredienser och dukning för 10 personer. Menyn har norrländsk anknytning precis som de flesta menyer Hotell Lappland serverar.


Kvällens meny

Förrätt:
Kalix Löjrom med potatisråraka, crème fraiche och finhackad rödlök.

Varmrätt:
Timjan- och Enbärsmarinerad reninnanlårsfilé med messmörsås och potatis- och palsternacksstomp med vit tryffelolja.

Dessert:
Vit chokladmousse smaksatt med baileys serveras med marinerade färska bär.


Vinnarmiddag hos Satu

Mingelsoppa

Satu har gjort i ordning en gazpacho, som hon kallar mingelsoppa, på tomat gurka avokado färsk basilika och vitlök som hon ska bjuda gästerna på. Hon skriver aldrig upp sina recept utan provar gärna nya smaker och improviserar från gång till gång. Hon ringlar över en smakrik dressing gjord på vitlök, olja, basilika och ingefära för att få lite sting i soppan. Som tillbehör har hon gjort ostflarn på blandad lagrad ost hon hade hemma och så strör hon slutligen peppar och några droppar tabasco över flarnen innan servering.Hur du kan få ut det sista ur gräddepaktet

Jonas tipsar

Jonas arbetar snabbt i köket och ger bra tips på hur man kan få ut det sista ut gräddepaketen, ”Ställ paketet i kokande vatten en liten stund så får du ut det sista.”


Mästerkock och Mannerström

Satu berättar att hon förra året deltog i uttagningen av årets mästerkock när de besökte Umeå. Hon tävlade då med en potatisfondant, tournedau med örtvinssås. Marcus Aujalay gillade hennes rätt, Leif Mannerström tyckte hon lade upp rätten snyggt, Per Morberg tyckte hon borde varit mer förberedd så hon gick inte vidare. Mannerström är förebilden berättar Satu, ”Han lagar bra mat, enkelt och genuint, inget trixande och så har han fin personlighet.” På köksbänken är hans senaste bok placerad bland örter och tillbehör, nära till hands för inspiration och tips.Förätt med crème fraiche, löjrom, rödlök och potatisraka

Kvällen kan börja

När det börjar närma sig tid för förrätten lägger Jonas upp ingredienserna vackert på tallrikarna. Crème fraiche, löjrom, rödlök och potatisraka. ”För att få fastare och starkare smak på crème fraichen kan du sila den i några timmar” berättar Jonas samtidigt som han enkelt formar vackra äggformade bollar och placerar på tallriken.  Jonas serverar förrätten till gästerna, kvällen kan börja och stämningen är på topp.