Bjud på vacker brödfläta

Ett vackert stort bröd passar bra på buffén.

 Betyg: 5 (2 röster)

Ett recept ur Guldkorn

Mängd: 1 stort bröd

Bjud på vacker brödfläta

Ingredienser

½ pkt jäst, 25 g

1 msk honung

2 tsk salt

1 dl Norrmejerier crème fraiche

5 dl ljummet vatten, 37°

ca 12 dl ljust dinkelmjöl

1 ägg, uppvispat

1 msk blått vallmofrö

Instruktioner

Smula jästen i en bunke. Tillsätt honung, salt och crème fraiche. Häll på ljummet vatten och tillsätt mjölet lite i taget. Arbeta ihop till en smidig deg. Täck med bakduk och låt jäsa ca 1 timme. Sätt ugnen på 225°. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Dela den i 4 delar. Rulla till längder ca 40 cm långa. Sno samman 2 och 2. Lägg ena längden i en rundel på en plåt med bakplåtspapper. Lägg den andra längden lite snodd i mitten. Låt degen jäsa igen i ca 30 min. Pensla brödet med uppvispat ägg och strö över vallmofrön. Grädda i mitten av ugnen ca 30 min. Låt svalna på galler under en handduk.