Blåbärspaj med mandelmassa

Mandeldoftande blåbärspaj går hem i alla läger och den är riktigt enkel att göra! Man kan till och med frysa den ogräddad och ta fram och baka av den precis innan servering. I små portionsformar är pajen extra festlig – men självklart kan man göra den i en stor pajform också. En form med 20 centimeter i diameter är lagom.

 Betyg:  3.5 (30 röster)

Ett recept av UnderbaraClara

Mängd: 8

Tillagningstid: 1 timme, 10 minuter

Blåbärspaj med mandelmassa

Ingredienser

Mördeg

150 gram Norrmejerier Smör

4 dl vetemjöl

½ dl florsocker

1 ägg

1 matsked kallt vatten

Fyllning

3 ägg

3 dl Norrmejerier Crème Fraiche

1 dl rårörsocker

150 gram mandelmassa

3 dl blåbär

1 näve mandelspån

Instruktioner

Mät upp mjöl och florsocker i en bunke. Hacka smör i bitar och nyp ihop med mjölet till en grynig massa. Tillsätt ägg och vatten och arbeta hastigt ihop. Lägg degen i kylen en halvtimme för att vila.

Kavla ut degen och täck en pajform. Häll blåbär på botten av pajskalet. Vispa samman ingredienserna i fyllningen och slå det över bären. Strö mandelspån över pajen och grädda i nederdelen av i ugnen 30-40 minuter på 175 grader.