Fisk- och skaldjurspaj

 Betyg: 4 (7 röster)

Ett recept ur Guldkorn

Mängd: ca 6 portioner

Fisk- och skaldjurspaj

Ingredienser

Pajdeg:

2 1/2 dl vetemjöl

100 g Norrmejerier Smör

1-2 msk kallt vatten

Fyllning:

2 purjolökar i tunna ringar

2 msk Norrmejerier Smör

400 g champinjoner, skivade

2 pressade vitlöksklyftor

1 msk paprikapulver

1 msk hackad färsk dragon eller 1 tsk torkad

3 msk Norrmejerier Smör

3 msk vetemjöl

3 1/2 dl Norrmejerier Matlagningsgrädde

2 dl vitt vin

2 dl vatten

3 msk konc fiskfond

600 g skinn och benfri torsk,

i 3 cm stora kuber

250 g krabbkött eller crabstick

salt, svartpeppar

Ttill pensling:

1 ägg

Instruktioner

Hacka samman vetemjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vatten. Arbeta snabbt ihop till en deg. Låt den vila kallt ca 30 min. Smörj en form, ca 24 cm.
–Fräs purjolöken mjuk i smör. Tillsätt svamp, vitlök, paprikapulver och dragon. Fräs tills all vätska från svampen dunstat. Smält smör i en kastrull. Tillsätt mjöl och rör om. Späd med grädde, vin, vatten och fiskfond. Låt koka 5-10 min, tills såsen tjocknar. Blanda försiktigt ner fisk, krabbkött och svamp i såsen. Smaksätt med salt och peppar. Häll blandningen i formen. Sätt ugnen på 200º. Kavla ut degen till ett lock så att det passar formen. Lägg deglocket över. Krusa kanten. Skär några hål för ångan. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min.
–Servera med en sallad.