Fluffig gräddkaka med plommonkompott

Ett recept ur Guldkorn

Mängd: ca 6 portioner

Fluffig gräddkaka med plommonkompott

Ingredienser

4 äggulor

1/2 dl socker

rivet skal av

1/2 citron

1 dl vetemjöl

4 dl Norrmejerier Gräddfil

4 äggvitor

8-12 färska plommon

75 g Norrmejerier Smör

1 dl socker

skal och saft av 1/2 citron

2 krm kardemumma

Instruktioner

Börja med plommonen. Dela plommonen och kärna ur dem. Blanda smör, socker, citronskal, citronsaft och kardemumma i en låg vid kastrull. Låt det få ett uppkok. Lägg i hälften av plommonhalvorna och koka dem mjuka. Ta upp plommonen och lägg dem i en skål. Koka resten av plommonen mjuka. Ta upp dem och lägg i skålen. Koka ihop lagen något. Häll den över plommonen. Sätt ugnen på 200º. Vispa äggulor och socker poröst. Tillsätt citronskal. Rör ner mjöl och gräddfil. Vispa vitorna till hårt skum och vänd för-siktigt ner dem. Häll smeten i en smörd form. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min. Servera kakan med plommonkompotten.