Grappe d´or

 Betyg: 4,5 (2 röster)

Ett recept ur Guldkorn

Mängd: 10-12 portioner

Grappe d´or

Ingredienser

Mördeg:

2 1/2 dl vetemjöl

100 g Norrmejerier Smör

1/2 dl socker

1/2 krm salt

1 tsk vaniljsocker

1/2 tsk bakpulver

1/2 dl malen sötmandel

1 äggula (spara vitan till fyllningen)

Fyllning:

3 ägg och 1 äggvita

500 g Keso

rivet skal av 1-2 citroner

3 1/2 dl florsocker

2 dl Norrmejerier crème fraiche

1 1/2 dl vetemjöl

Till servering:

hallon eller jordgubbar

Instruktioner

Börja med mördegen. Hacka samman alla ingredienser utom äggulan till en grynig massa. Tillsätt äggulan och arbeta hastigt ihop degen. Klä en pajform med höga kanter. Låt den vila kallt minst 1 tim. Nagga med en gaffel och förgrädda i 200° 10 min.
Skilj äggulor och vitor i var sín skål. Mixa keson till slät konsistens eller passera den genom en trådsil. Blanda alla ingredienser utom äggvitorna. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i smeten.
Häll fyllningen i pajformen och grädda i 200° tills smeten känns fast, ca 40-50 min. Täck med folie om ytan blir för brun innan fyllningen blivit fast. Servera med en sås av mosade hallon eller jordgubbar.