Grönkålspaj med Västerbottensost och valnötter

Grönkål är en råvara som kanske oftast förknippas med julbordet. Men en paj med Västerbottensost och grönkål är god året om! Grönkålen växer i hela Sverige och klarar frostiga höstnätter alldeles utmärkt. Får du inte tag i färsk grönkål funkar fryst precis lika bra.

 Betyg:  3.5 (55 röster)

Ett recept av UnderbaraClara

Mängd: 8

Tillagningstid: 40 minuter

Grönkålspaj med Västerbottensost och valnötter

Ingredienser

Pajskal

3 dl siktad dinkelmjöl

125 gram kylskåpskallt Norrmejerier smör

2 msk kallt vatten

Fyllning

250 g färsk grönkål

2 st röda lökar

3 ägg

2 dl Norrmejerier vispgrädde

1 dl mjölk

3 dl riven Västerbottensost

1 dl valnötter

1 tsk salt

1 krm peppar

Instruktioner

Mät upp mjöl i en bunke. Hacka smör i bitar och nyp ihop med mjölet till en grynig massa. Tillsätt kallt vatten och arbeta snabbt ihop degen. Låt sedan vila i kylen 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader. Tryck ut degen i en pajform (ca 24 cm i diameter) och nagga botten med en gaffel. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

Grovhacka grönkålen och koka den i lättsaltat vatten några minuter. Låt den rinna av och pressa ur all vätska. Finhacka rödlök och fräs tillsammans med grönkålen i stekpanna. Lägg sedan grönkålsblandningen i pajskalet.

Blanda ägg, mjölk, grädde, salt och peppar med den rivna Västerbottensosten. Häll äggstanningen i det förgräddade pajskalet.

Grovhacka valnötterna och strö dem ovanpå pajen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Låt gärna stå några minuter innan servering så att pajen ”stannar av”.