Gryta på vilt

 Betyg: 3,5 (20 röster)

Ett recept ur Guldkorn

Mängd: ca 6 portioner

Gryta på vilt

Ingredienser

800 g benfritt älg- eller

rådjurskött av bogen

2 msk Norrmejerier Smör

salt, svartpeppar

1 gul lök

100 g rotselleri

1 morot

1 medelstor purjolök

1 vitlöksklyfta

3 dl rödvin

1 msk tomatpuré

ca 3 dl viltfond

15 krossade enbär

2 lagerblad

1 tsk timjan

1 1/2 dl Norrmejerier Vispgrädde

150 g bacon

1 dl hackad persilja

Instruktioner

Skär köttet i bitar, ca 2x2 cm. Bryn dem i smör. Lägg över i en gryta. Salta och peppra.
Finhacka löken. Skär selleri och morot i små tärningar. Skiva purjolök och vitlök. Fräs grönsakerna i smör och lägg över i grytan. Rör ner rödvin, tomatpuré och viltfond. Bind in kryddorna i en påse av gasbinda. Lägg ner i grytan. Koka på svag värme under lock ca 50 min, tills köttet är mört.
Ta upp köttet och kryddpåsen ur grytan. Mixa grönsakerna. Lägg tillbaka i grytan och häll på grädden. Låt koka ihop några minuter. Smaka av med salt och peppar. Lägg i köttet.
Skär baconet i strimlor och stek det. Strö bacon och persilja över grytan. Servera kokt potatis eller pasta till.