Guldgrävargryta

Ett recept ur Guldkorn

Mängd: 4-6 portioner

Guldgrävargryta

Ingredienser

500 g potatis

400 g rotselleri

200 g morötter

1 stor purjolök

5 dl vatten

1 tsk salt

Ostsås:

2 msk Norrmejerier Smör

2 msk vetemjöl

2 dl Norrmejerier Vispgrädde

2 dl Norrmejerier Mjölk

1 dl grönsaksspad

salt och peppar

300 g Norrmejerier Präst®

1 röd paprika

Instruktioner

Skala och tärna potatis, selleri och morötter. Koka bitarna mjuka i lättsaltat vatten i ca 10 min. Skölj och skiva purjon men spara sista decimetern hel (gröna delen). Lägg ner purjoskivorna i kokvattnet och sjud dem knappt mjuka. Sila av och spara spadet. Smält smöret till ostsåsen. Rör i mjöl och späd med grädde, mjölk och 1 dl av grönsaksspadet. Sjud i 5 min, krydda. Skär osten i rejäla tärningar och lägg i såsen. Osten ska inte vara helt smält, det ska finnas "guldklimpar" att hitta i såsen. Lägg rotfrukter och purjon i en serveringsform och häll såsen över. Strimla sista purjobiten och paprikan fint och garnera. Servera med brytbröd.