Jullimpa

 Betyg: 3,5 (28 röster)

Ett recept ur Guldkorn

Mängd: 1 bröd

Jullimpa

Ingredienser

2 dl Norrmejerier Mjölk

1 dl crème fraiche

½ paket jäst

1 msk mörk sirap

1 tsk salt

2 tsk malda pomeransskal

1 tsk mald ingefära

½ tsk mald kryddnejlika

4 dl rågmjöl

4-5 dl vetemjöl

Instruktioner

Värm mjölk och creme fraiche till 37°. Smula jästen och rör ut den i lite av degvätskan. Tillsätt resterande degvätska, sirap, salt, kryddor och mjölet lite i taget. Knåda brödet ordentligt. Låt det jäsa under bakduk i 1½ tim. Ta upp degen och forma den till ett runt bröd eller lägg den i en mjölad brödkorg. Låt jäsa ytterligare ca 40 min. Sätt ugnen på 200°. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min. Pensla gärna med lite vatten och sirap efter gräddningen så blir det en fin yta.