Norrmejerier - toppbild

Julvört

Ett recept ur Guldkorn

Mängd: 2 bröd

Julvört

Ingredienser

1 paket jäst (50 g)

50 g Norrmejerier Smör

2 dl julmust

2 dl mörk porter

2 dl Norrmejerier Crème Fraiche

1 dl mörk sirap

2 tsk salt

2 tsk mald ingefära

2 msk malda pomeransskal

1 krm malda nejlikor

1 dl russin

2 liter rågsikt (ca1 kg + extra till utbakningen)

lite kallt kaffe till pensling (ger en mörkare yta och god smak)

Instruktioner

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och häll i julmust och porter. Låt det bli 37°. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resterande degspad, crème fraiche, sirap, salt, kryddor och russin. Rör ner rågsikt, lite i taget. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa i 45 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 175°. Forma degen till 2 runda bröd och låt jäsa på plåt med bakplåtpapper i 30 minuter. Pensla bröden med kaffe. Grädda i nedersta delen av ugnen ca 40 minuter. Låt svalna på galler.


Skriv ut