Kardemummafyllda dinkelbullar

 Betyg: 4 (12 röster)

Ett recept ur Guldkorn

Mängd: ca 25 bullar

Kardemummafyllda dinkelbullar

Ingredienser

25 g jäst

75 g Norrmejerier Smör

1 dl Norrmejerier crème fraiche

2 dl Norrmejerier Mjölk

½ tsk salt

¾ dl strösocker

8-9 dl ljust siktat dinkelmjöl

eller vetemjöl

2 fint tärnade äpplen

½ dl råströsocker

1 dl ljusa russin

1 msk stött kardemumma

1 uppvispat ägg till pensling

Instruktioner

Smula jästen i en skål. Smält smöret. Blanda i crème fraiche och mjölk. Värm till 37°. Rör ut jästen i lite av degvätskan och rör om så att den löser sig. Tillsätt resterande degvätska. Tillsätt salt, socker och mjöl (lite i taget). Arbeta till en smidig deg och låt jäsa under duk i ca 40 min. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla till en avlång platta. Fyll med äpple, socker, russin och kardemumma. Rulla ihop och skär i ca 3 cm tjocka skivor. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk i 30 min. Sätt ugnen på 250°. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 5-10 min, tills bullarna fått fin färg.