Karlsbaderknyten

Ett recept ur Guldkorn

Mängd: ca 28 stycken

Karlsbaderknyten

Ingredienser

50 g jäst

150 g Norrmejerier Smör

2 1/2 dl Norrmejerier Matlagningsgrädde

2 äggulor

3/4 dl socker

ca 9 dl vetemjöl

Fyllning:

1 1/2 dl kokos

75 g Norrmejerier Smör

3/4 dl socker

finrivet skal av en citron

Pensling och garnering:

1 ägg

florsocker

Instruktioner

Smula jästen i en bunke. Smält smöret. Häll i grädden och värm till fingervarmt, 37º. Häll degspadet över jästen och rör om så att den löser sig. Tillsätt äggulor, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt den jäsa övertäckt ca 45 min. Rör samman ingredienserna till fyllningen.
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den lätt. Dela degen i två bitar. Kavla ut till avlånga degplattor ca 5 mm tjocka. Skär ut 14 fyrkantiga bitar, ca 10x10 cm på respektive degplatta.
Lägg en klick fyllning i mitten på varje ruta. Vik ihop de fyra hörnen över fyllningen och lägg i pappersformar. Jäs bullarna övertäckta 30-40 min. Sätt ugnen på 225º.
Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Sikta lite florsocker över knytena.