Lammgryta - en bra grundgryta

En ljus gryta som omväxling till de mörka oxgrytorna. Uteslut dill och det sötsyrliga och tillsätt 1 msk nyriven pepparrot så får du pepparrotskött istället.

 Betyg: 4,5 (8 röster)

Ett recept ur Guldkorn

Mängd: 4 portioner

Lammgryta - en bra grundgryta

Ingredienser

1 morot, skivad

1 gul lök, grovt skivad

1 liten rotselleri, grovt skivad

25 g Norrmejerier Smör

1 l vatten

5 kryddpepparkorn

1 kg lamm- eller kalvbog

1 msk vetemjöl

2 dl Norrmejerier Mellangrädde

2 dl dill, hackad

salt och peppar

ev. 1/2 tsk ättika och 1 tsk socker

Instruktioner

Fräs grönsakerna i smör. Slå på vatten, kryddpeppar och koka upp. Lägg i lammbogen, skuren i ca 2x2 cm stora tärningar, och täck med lock. Låt det hela småkoka i 1 timme. Ta upp köttet och låt svalna. Sila buljongen och låt koka tills hälften återstår. Vispa ihop mjöl, grädde, dill och rör ner i buljongen. (För extra sötsyrlig smak kan man balansera med lite ättika och socker.) Låt koka i 5 minuter, lägg sedan i kött och de grönsaker som ser fina ut. Smaksätt med salt och peppar. Servera med kokt potatis.