Lammstek med rotsaksgratäng

 Betyg: 3,5 (41 röster)

Ett recept ur Guldkorn

Mängd: 8 portioner

Lammstek med rotsaksgratäng

Ingredienser

1 urbenad lammstek (ca 2kg med ben)

4 vitlöksklyftor

persilja

15 enbär

2-3 tsk salt

1 tsk grovmalen svartpeppar

Rotsaksgratäng:

1 bit rotselleri, ca 200g

2 palsternackor, 200g

4 morötter

6 potatisar

2 purjolökar

4 dl riven lagrad ost tex Norrmejerier Präst®

1 1/2 tsk salt

1/2 tsk grovmalen svartpeppar

2 tsk rosmarin

5 dl Norrmejerier Mellangrädde

Instruktioner

Putsa lammsteken. Späck den med delade vitlöksklyftor, persilja och 7 enbär. Lägg steken i en ugnssäker form. Gnid in den med salt, peppar och resten av enbären, lätt krossade. Stek köttet i 175ºC till önskad innertemperatur. Vid 70ºC är köttet rosa och när temperaturen visar 75ºC är köttet genomstekt. Beräkna stektiden till 1 1/2-2 tim.
Rotsaksgratäng:
Skala rotsakerna och skär dem i tunna strimlor. Skiva purjolöken. Varva grönsaker och det mesta av osten i en ugnssäker form. Salta och krydda mellan varven. Häll på grädde. Strö över resten av osten. Grädda i 200ºC, ca 45 min.
Skär lammköttet i tunna skivor. Servera med rotsaksgratängen.