Mandelfyllda saffransbullar

 Betyg: 4,5 (4 röster)

Ett recept ur Guldkorn

Mängd: ca 30 bullar

Mandelfyllda saffransbullar

Ingredienser

2 kuvert saffran, 1 g

75 g Norrmejerier Smör

21/2 dl Norrmejerier Mjölk 3%

1 tsk strösocker

1/2 pkt jäst

1/2 tsk salt

1 dl vit baksirap

1 ägg

9-10 dl vetemjöl

fyllning

150 g mandelmassa

75 g Norrmejerier Smör

finrivet skal av 1 citron

1 uppvispat ägg till pensling

Instruktioner

Stöt saffran med lite socker i en mortel. Smält smöret
och tillsätt mjölken. Värm blandningen till 37°. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut i lite av mjölkblandningen.
Tillsätt resterande vätska, saffran, salt, sirap och ett söndervispat ägg. Tillsätt mjölet, lite i taget och arbeta till en smidig deg.
Låt jäsa övertäckt i bunke ca 45 min.
Kör mandelmassa, smör och citronskal i en mixer till en smidig massa. Ta upp den jästa degen på mjölat bakbord. Arbeta samman degen och dela den i 30 bitar. Rulla bitarna till runda bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tryck ett djupt hål i varje bulle och lägg i en tesked fyllning. Låt bullarna jäsa, under duk, ytterligare 30 min.
Sätt ugnen på 250°. Pensla med ägg och grädda bullarna mitt i ugnen ca 7-9 minuter eller tills de fått fin färg.