Midsommartårta

 Betyg: 4 (19 röster)

Ett recept ur Guldkorn

Mängd: 12-14 bitar

Midsommartårta

Ingredienser

2 1/2 dl vetemjöl

1 dl osaltade cashewnötter eller sötmandel, hackad

1/2 dl strösocker

100 g Norrmejerier Smör

1 äggula

100 g mörk choklad

Vaniljkräm:

2 1/2 dl Norrmejerier Mellangrädde

1 1/2 dl Norrmejerier Mjölk 3%

2 äggulor

3 msk strösocker 2 msk maizena- eller potatismjöl

ca 1 msk vaniljsocker

Till garnering:

ca 1 liter jordgubbar

Instruktioner

Hacka samman mjöl, nötter, socker och smör till en grynig massa. Tillsätt ägg-gulan och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut den i en pajform med löstagbar botten, ca 27 cm i diameter. Nagga botten. Låt stå kallt ca 30 min. Sätt ugnen på 200º.
Grädda pajskalet i mitten av ugnen 15 - 20 min. Hacka chokladen grovt. Ta pajformen ur ugnen. Fördela chokladen i pajskalet och låt den smälta. Bred ut chokladen till ett jämnt lager.
Vispa ihop grädde, mjölk, äggulor, socker och maizenamjöl i en kastrull. Sjud krämen under kraftig vispning tills den tjocknar. Låt den svalna. Smaksätt med vaniljsocker.
Bred ut vaniljkrämen i mördegsskalet. Lägg i de skivade jordgubbarna.