Örtstekt rostbiff med grönsakssås

 Betyg: 3,5 (3 röster)

Ett recept ur Guldkorn

Mängd: 8-10 portioner

Örtstekt rostbiff med grönsakssås

Ingredienser

1 kg rostbiff

2 dl hackad persilja

1 dl hackad dill eller gräslök

6 msk blandade färska örtkryddor (timjan, dragon, oregano) eller 6 tsk torkade

1 tsk grovmalen svartpeppar

1 1/2 tsk salt

Sås:

150 g späda morötter

2 färska lökar

125 g broccoli

4 dl vatten

1 tärning grönsaksbuljong

1/2 knippa gräslök

2-3 dl Norrmejerier Vispgrädde

salt, svartpeppar

Instruktioner

Sätt ugnen på 125º. Hacka eller mixa samman kryddörterna. Gnid in köttet med örter, peppar och salt. Stek i ugn till önskad innertemperatur. Vid 55º är köttet rött inuti och vid 60º rosa. Beräkna stektiden 1-1 1/2 tim.
Skär morötterna i mindre bitar, löken i klyftor och dela broccolin i buketter. Börja med att koka morötterna i grönsaksbuljongen, ca 5 min. Lägg i lök och broccoli och koka ytterligare ca 5 min. Hacka gräslöken i matberedaren. Tillsätt grönsakerna och kör till mos. Späd med grönsaksbuljongen. Häll tillbaka i kastrullen. Tillsätt grädde och koka ihop i några minuter. Smaka av med salt och peppar.
Skiva upp rostbiffen och servera den kall med sås, sallad och färsk potatis eller potatissallad.

Mattips

Var noga med att följa koktiden på grönsakerna, så de fina färgerna behålls.