Norrmejerier - toppbild

Paj med fetaost, spenat och tomat

Perfekt mat när man bjuder många.

 Betyg:  3.5 (133 röster)

Ett recept ur

Mängd: 6 portioner

Paj med fetaost, spenat och tomat

Ingredienser

Pajdeg:

125 g kylskåpskallt Norrmejerier Smör

3 dl vetemjöl

1 krm salt

1–2 msk iskallt vatten

Fyllning:

4 ägg

4 dl Norrmejerier Mjölk 3%

salt och peppar

200 g färsk spenat

200 g fetaost

1 dl svarta oliver

2 färska tomater

Favoritsås:

3 dl Norrmejerier Gräddfil

3 msk finhackad färsk timjan eller 1 msk torkad

1-2 msk fransk senap

salt och peppar

Instruktioner

Skär smöret i cm-stora kuber. Lägg ner smör, mjöl och salt i matberedaren. Kör tills degen ser ut som smulor. Stanna matberedaren. Tillsätt 1 msk vatten och kör tills det blivit en degboll. Tillsätt mer vatten om degen är för torr. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylskåp minst 1 timme. Tumma ut pajdegen i en pajform. Picka botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet i 200°, ca 15 minuter.
Vispa ihop ägg, mjölk med salt och peppar. Lägg spenat på botten av pajskalet. Varva med fetaost, oliver och tomater i skivor. Häll på äggstanningen. Grädda i ugnen 35-40 minuter i 200°. Rör ihop såsen och ställ kallt.
Servera pajen med sallad och Favoritsås.