Paj med Präst fetaost spenat och tomat

Perfekt mat när man bjuder många.

 Betyg:  3.5 (199 röster)

Ett recept ur Guldkorn

Mängd: 6 portioner

Paj med Präst fetaost spenat och tomat

Ingredienser

Pajdeg:

125 g kylskåpskallt Norrmejerier Smör

3 dl vetemjöl

1 krm salt

1–2 msk iskallt vatten

Fyllning:

4 ägg

4 dl Norrmejerier Mjölk 3%

2 dl riven Norrmejerier Präst®

200 g färsk spenat

200 g fetaost

1 dl svarta oliver

2 färska tomater

salt och peppar

Favoritsås:

3 dl Norrmejerier Gräddfil

3 msk finhackad färsk timjan eller 1 msk torkad

1-2 msk fransk senap

salt och peppar

Instruktioner

1. Skär smöret i cm-stora kuber. Lägg ner smör,
mjöl och salt i matberedaren. Kör tills degen ser ut
som smulor. Stanna matberedaren. Tillsätt 1 msk
vatten och kör tills det blivit en degboll. Tillsätt
mer vatten om degen är för torr.
2. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i
kylskåp minst 1 timme.
3. Tumma ut pajdegen i en pajform. Nagga botten
med en gaffel. Förgrädda pajskalet i 200 °C, cirka
15 minuter.
4. Vispa ihop ägg, mjölk med salt och peppar.
Lägg spenat på botten av pajskalet. Varva med
riven Prästost®, tärnad fetaost, oliver och tomater
i skivor. Häll på
äggstanningen.
5. Grädda i ugnen
35–40 minuter i 200°C.
Rör ihop såsen och ställ
kallt.
Servera pajen med sallad och favoritsås.