Portionspajer med svamp

Ett recept ur Guldkorn

Mängd: 8 stycken

Portionspajer med svamp

Ingredienser

Pajdeg:

ca 2 kokta kalla,

skalade potatisar, 150 g

2 1/2 dl vetemjöl

100 g Norrmejerier Smör

Fyllning:

500 g färska champinjoner

eller 2 burkar

konserverade á 200 g

1/2 finhackad gul lök

2 msk Norrmejerier Smör

3 msk vetemjöl

2 1/2 dl Norrmejerier Mellangrädde

ca 3 dl buljong

1/2 tsk salt

1 krm svartpeppar

1-2 msk portvin eller

sherry, ev soja

ca 1 1/2 dl riven lagrad ost, t ex Norrmejerier Präst®

Instruktioner

Börja med pajdegen. Riv potatisen. Hacka samman mjöl, smör och potatis. Arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut den i små portionsformar. Nagga degen med en gaffel. Låt stå i kylen ca 30 min.
Sätt ugnen på 200ºC. Grädda formarna i mitten av ugnen i ca 15 min.
Skär champinjonerna i skivor. Fräs dem tillsammans med löken i smör tills vätskan kokat in. Strö över mjöl. Rör om. Späd med grädde och buljong.
Låt stuvningen koka på svag värme ca 10 min.
Smaksätt med salt, peppar, vin och eventuellt soja.
Häll svampstuvningen i de färdig-gräddade pajskalen. Strö över ost. Gratinera portionspajerna i 250ºC, i övre delen av ugnen, ca 7 min. Servera med en sallad.