Rödbetssoppa

 Betyg: 5 (6 röster)

Ett recept ur Guldkorn

Mängd: 4 portioner

Rödbetssoppa

Ingredienser

1 stor lök

2 vitlöksklyftor

1 msk Norrmejerier Smör

1 liter köttbuljong

500g rödbetor

1 morot

1 palsternacka

1 klyfta vitkål ca 200g

1 lagerblad

6 kryddnejlikor

5 svartpepparkorn

ca 1 ½ msk vinäger eller saft av citron

salt och ev. svartpeppar

8-12 prinskorvar

Till servering:

2 dl Norrmejerier Gräddfil

1-2 msk riven färsk pepparrot

Instruktioner

Hacka gul lök och vitlök. Fräs löken i smör i en kastrull, häll på buljongen. Riv alla rödbetor utom en, samt morot och palsternacka grovt. Finstrimla vitkålen, lägg grönsakerna i buljongen. Tillsätt kryddorna och låt koka på svag värme under lock 20-30 min tills grönsakerna är mjuka. Riv den sista rödbetan och lägg ner den i kastrullen och koka ytterligare några minuter. Smaksätt med vinäger, salt och ev. svartpeppar. Tillsätt prinskorvarna och låt dem bli varma. Servera med gräddfil smaksatt med pepparrot och grovt bröd.