Saffransbröd

 Betyg: 4,5 (15 röster)

Ett recept ur Guldkorn

Mängd: 40 Lussekatter eller 4 Solbröd

Saffransbröd

Ingredienser

50 g jäst

150 g Norrmejerier Smör

5 dl Norrmejerier Mjölk

250 g Kesella

1 g saffran

1 1/2 dl strösocker

1/2 tsk salt

ca 18 dl vetemjöl

1 ägg till pensling

Garnering till Lussekatter:

ca 1 dl russin

Fyllning till solbröd:

ca 3 dl grovriven mandelmassa

2 dl russin

1/2 dl apelsinjuice eller apelsinlikör

Instruktioner

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37°. Häll spadet i bunken. Rör tills jästen har löst sig. Rör i kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Jäs under bakduk, ca 30 min. Knåda degen smidig på mjölat bakbord.

Lussekatter:
Dela degen i 4 delar. Rulla ut varje del och dela i 10 delar. Rulla till 1 cm tjocka rullar och forma lussekatter. Garnera med russin. Jäs i 20 min. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 250°, mitt i ugnen, 5-8 min.

Solbröd:
Dela degen i 8 delar. Kavla ut till rundlar, ca 25 cm i diameter. Rör ihop fyllningen. Bred den på fyra av delarna, inte ända ut i kanten. Täck med de övriga delarna och tryck ihop kanten. Klipp 2 cm djupa och 1 cm breda flikar runt bröden. Vik upp en flik, vik ner en och fortsätt så runt brödet. Jäs 30 min. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 200°, ca 20 min. Sikta florsocker över vid servering.