Saffranspannkaka

Prova denna Gotländska efterrätt!

 Betyg: 4,5 (8 röster)

Ett recept ur Guldkorn

Mängd: 4-6 portioner

Saffranspannkaka

Ingredienser

1 1/2 dl rundkorniga risgryn

2 1/2 dl vatten

1/2 tsk salt

2 1/2 dl Norrmejerier Matlagningsgrädde

5 dl Norrmejerier Mjölk 3%

2 msk honung

1 pkt saffran, 0,5 g

1 dl hackad sötmandel

4 ägg

Till servering:

Norrmejerier Vispgrädde och t ex hallon-, björnbär- eller hjortronsylt

Instruktioner

Koka upp ris, vatten och salt i en rymlig kastrull. Koka på svag värme under lock tills allt vatten kokat in.
Tillsätt grädde och mjölk. Koka upp. Lägg locket på kastrullen. Koka på svag värme ca 40 min. Låt gröten svalna något. Blanda gröt, honung, saffran, mandel och ägg. Häll smeten i en smörd ugnssäker låg form. Grädda i 225° i ca 30 min.
Servera saffranspannkakan ljummen med vispad grädde och sylt.