Små äppelkakor med vaniljsås

Ett recept ur Guldkorn

Mängd: 4 portioner

Små äppelkakor med vaniljsås

Ingredienser

225 g Norrmejerier Smör

2 1/2 dl strösocker

rivet skal av 1 citron

5 ägg

4 dl vetemjöl

2-3 syrliga äpplen

1/2 dl socker

1 tsk kanel

vaniljsås:

1 vaniljstång

2 dl Norrmejerier Vispgrädde

2 dl Norrmejerier Mjölk 3 %

2 msk socker

3 äggulor

Instruktioner

Dela vaniljstången. Skrapa ur fröna i grädden och mjölken. Koka upp tillsammans med sockret. Låt stå och dra i 10 minuter. Tillsätt en äggula i taget och vispa. Sjud upp såsen tills den tjocknar (får ej koka). Sila såsen och låt svalna till servering.
Sätt ugnen på 175°. Rör mjukt smör och socker vitt och pösigt. Blanda ned citronskal och ägg (vispa ner ett i taget). Rör sist ned mjölet. Smörj och bröa portionsformar. Häll i smeten. Skala och skär äpplena i klyftor. Doppa dem i socker och kanel och stick ned i smeten. Grädda kakorna i cirka 25–30 minuter. Servera tillsammans med vaniljsåsen.