Smörkola med rostade pinjenötter

 Betyg: 4 (30 röster)

Ett recept ur Guldkorn

Mängd: ca 25 st

Smörkola med rostade pinjenötter

Ingredienser

1 dl pinjenötter

100 g Norrmejerier Smör

2 dl Norrmejerier Vispgrädde

3 dl strösocker

1 dl ljus sirap

1 tsk vaniljsocker

Instruktioner

Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills de får fin färg.

Blanda resten av ingredienserna i en tjockbottnad kastrull och låt koka i ca 15-30 min. Rör om då och då så att den inte bränns vid. Låt koka till ca 125° eller gör kulprovet. (Droppa lite kolasmet i ett glas kallt vatten. Om smeten går att forma till en seg kola så är den klar.)
Låt smeten svalna något och blanda ner pinjenötterna. Häll ut smeten i en smörd form ca 20x 20 cm och låt stelna en stund. Skär kolan i fyrkanter och slå in den i smörpapper eller cellofanpapper.
Låt stå svalt till servering.