Ugnsbakad gravlax med romsås

 Betyg: 3,5 (21 röster)

Ett recept ur Guldkorn

Mängd: 4 portioner

Ugnsbakad gravlax med romsås

Ingredienser

1 pkt fryst bladspenat, 250 g

1/2 finhackad gul lök

1 krm svartpeppar

400 g gravad lax skinnfri

Sås:

2 schalottenlökar

1 msk Norrmejerier Smör

1 dl torr vermouth

1/2 fiskbuljongtärning

2 dl vatten

2 1/2 dl Norrmejerier Matlagningsgrädde

2 tsk vetemjöl

50 g sik- eller löjrom

ev 1/2 tsk salt

1/2 krm svartpeppar

Garnering:

200 g räkor

1 burk grön sparris, 425 g

dill

Instruktioner

Sätt ugnen på 250°. Tina och krama ur spenaten. Hacka den grovt och lägg den på ett smört ugssäkert fat. Strö över lök och peppar. Lägg på laxen och stek i ugnen ca 15 min.
Skala och finhacka löken till såsen. Fräs den mjuk i smör. Tillsätt vermouth, smulad buljongtärning och vatten. Låt koka 5 min. Sila bort löken för att få en slät sås. Blanda mjöl och grädde och vispa samman med buljongen. Koka 3-5 min. Rör ner romen strax före serveringen. Smaksätt med peppar och ev salt. Skala räkorna och värm ev sparrisen. Garnera laxen med räkor, sparris och dill. Servera med sås, pressad potatis och sockerärtor.