Ugnsbakad laxfilé Lorensberg

 Betyg: 4 (28 röster)

Ett recept ur Guldkorn

Mängd: 8 portioner

Ugnsbakad laxfilé Lorensberg

Ingredienser

1,2 kg laxfilé

8 msk mild gorgonzola eller annan krämig ost

2 msk smält Norrmejerier Smör

3 tsk salt

Sås:

2 dl torr sherry eller vitt matlagningsvin

1 grönsaksbuljongtärning

4 dl Norrmejerier crème fraiche

1 1/2 dl finhackad dill

salt

svartpeppar

Instruktioner

Skär laxen i 8 portionsbitar. Lägg bitarna med skinnsidan ner mot skärbrädan. Skär ett snitt ovanifrån, men inte för djupt, i varje laxbit. Lägg dem på ett ugnssäkert fat.
Fördela osten i snitten. Pensla med smör och salta laxen.
Tillaga i ugn vid 200ºC, 8-10 min. Koka vinet med buljongtärningen tills hälften återstår. Rör ner Crème Fraiche och koka ihop såsen något, 5-10
min. Lägg i dillen. Smaksätt med salt och peppar.
Servera med kokt, pressad potatis samt smörfräst bladspenat eller sparris och gröna ärter.