Vaniljbullar med saffransdoft

 Betyg: 4,5 (9 röster)

Ett recept ur Guldkorn

Mängd: 20 stycken

Vaniljbullar med saffransdoft

Ingredienser

100 g Norrmejerier Smör

2 dl Norrmejerier Mjölk 3%

25 g jäst

1/2 krm salt

1/2 dl socker

1 tsk mald kardemumma

1 kuvert saffran (0,5 g)

1 ägg

7 dl mjöl

vaniljkräm:

1 1/2 dl Mellan- eller Norrmejerier Matlagningsgrädde

1 1/2 msk vetemjöl

1/2 msk socker

1 ägg

1 msk vaniljsocker

pensling:

ägg och strösocker

Instruktioner

Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm, 37°. Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Häll på resten av spadet, salt, socker, kardemumma, saffran, ägg och nästan allt mjöl. Arbeta samman degen. Låt jäsa i 30 minuter. Rör ned mjöl och socker i grädden och koka blandningen i 2-3 minuter under omrörning. Tag kastrullen av värmen och rör ned ägget, hetta sedan upp krämen så den tjocknar. Drag den från värmen, rör ned vaniljsockret och vispa krämen sval. Tag upp degen på mjölat bakbord, kavla ut en kaka på 40x50 cm. Skär 20 rutor. Lägg en klick kräm i mitten och vik ihop bullarna. Lägg dem med skarven nedåt i bullformar. Ställ på plåt med höga kanter. Jäs i 30 minuter. Pensla med ägg, grädda i 225° i 10 minuter. Doppa bullarna i strösocker.