Västerbottensostpaj

Svenska? Turkiska? Eller kanske kinesiska? Vart kräftorna än kommer ifrån är det en sak som är säker. De allra flesta av oss har längtat efter att ta på oss de lustiga hattarna och hugga in på de röda delikatesserna. Till vickning blir det såklart Västerbottensostpaj.

 Betyg: 4 (739 röster)

Ett recept ur Guldkorn

Mängd: 4-6 portioner

Västerbottensostpaj

Ingredienser

Pajdeg:

125 g Norrmejerier Smör

3 dl vetemjöl

1 msk vatten

Fyllning:

150 g riven Västerbottensost

3 ägg

2 dl Norrmejerier Vispgrädde

1 krm svartpeppar

Instruktioner

Sätt ugnen på 225°. Mixa smör och mjöl i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och mixa ihop till en smidig deg. Tryck ut pajdegen i en pajform (24 cm i diameter). Nagga formen i botten och ställ in i ugnen ca 10 minuter. Vispa ägg och grädde, tillsätt osten. Smaka av med salt och peppar. Häll ostfyllningen i pajskalet och grädda ca 20 minutser tills pajen stelnat. Låt svalna.

Kärt barn har många namn - Västerbottenostpaj, västerbottenpaj, Westerbottensostpaj, vb-paj m.fl. Visste du att den korrekta benämningen för pajen fylld med den mytomspunna osten är Västerbottensostpaj?