2013 © Clara Lidström UnderbaraClara

Triss i pajer

Paj är den perfekta bjudmaten! Enkel att förbereda, lätt att variera och omtyckt av  de flesta. Här kommer recept på tre pajer fyllda med klassiska svenska råvaror som är i säsong under hösten. Alla pajer kan förberedas i god tid innan serveringen – ja till och med frysas in. Perfekt när det vankas gäster med andra ord!

Blåbärspaj med mandelmassa

Blåbärspaj 2013 © UnderbaraClara 
Mandeldoftande blåbärspaj går hem i alla läger och den är riktigt enkel att göra!  Man kan till och med frysa den ogräddad och ta fram och baka av den precis innan servering. I små portionsformar är pajen extra festlig – men självklart kan man göra den i en stor pajform också. Gå till receptet

Grönkålspaj med Västerbottensost och valnötter

Grönkålspaj 2013 © UnderbaraClara
Grönkål är en råvara som kanske oftast förknippas med julbordet.  Men en paj med Västerbottensost och grönkål är god året om! Grönkålen växer i hela Sverige och klarar frostiga höstnätter alldeles utmärkt. Får du inte tag i färsk grönkål funkar fryst precis lika bra. Gå till receptet

Päronpaj med pinjenötter och flädergrädde

Päronpaj 2013 © UnderbaraClara
Päron smakar fantastiskt gott i paj - och serverad med pinjenötter och flädergrädde får den en lite annorlunda twist.  Passa på att baka och laga mat med päron under hösten då frukten är i säsong. Det blir både billigare och godare! Gå till receptet


Tips!

tips från UnderbaraClara
- Gör paj i en form med löstagbara kanter så blir resultatet extra proffsigt. Det kan ibland vara svårt att hitta sådana formar i butik - men de går att beställa hem över nätet. Den löstagbara botten förenklar serveringen och ska man göra många pajer kan man på det viset återanvända samma form.
Pajdeg går att förvara i en plastpåse i kylen i flera dagar innan pajen ska tillagas. De flesta pajer går dessutom bra att frysa ogräddade. Perfekt att plocka fram och baka av när man får gäster.
Det går snabbt och smidigt att mixa pajdeg i en matberedare. Tänk dock på att inte arbeta degen för länge utan bara precis så att den går ihop.
Det är klokt att förgrädda pajskalet till matpajer med rinnig fyllning. För att skalet ska hållas på plats i ugnen kan man fylla det med okokta gula ärtor.
Låt alltid en paj stå och vila en halvtimme innan servering. Då kommer smakerna fram ordentligt och man undviker rinnig konsisten. Och kom ihåg att matpajer är lite som grytor – de är godast dagen efter. Därför kan paj med fördel tillagas någon dag innan de ska ätas.

Triss i pajer

(3 recept)

4513,4512,4514
Mer inspiration från UnderbaraClara hittar du på hennes blogg www.underbaraclaras.com


Text och bild: Clara Lidström  ©UnderbaraClara