©UnderbaraClara

Vinterfika

Vinterfika

Jag älskar att baka och bullar gärna upp till ett härligt fika! Vanan att alltid ha fikabröd hemma har jag ärvt av min mormor. Hos henne saknas aldrig ”doppa” när oväntade gäster dyker upp.

Mina bästa och mest pålitliga recept har jag faktiskt fått från min mormor. Hon gör okomplicerade bakverk som är geniala i all sin enkelhet. Det som sporrar mig när jag bakar är att försöka hitta  nya roliga tolkningar av mormors gamla klassiker. Som muffinssemlan. En enklare, snabbare variant på den klassiska semlan. Men minst lika god!  Ofta är det ju så att det enkla är det goda.

Med bra råvaror behöver man inte krångla till det. Jag använder till exempel alltid riktigt smör istället för margarin. Dessutom är jag noga med att välja lokalproducerade råvaror – och i den mån det finns även ekologiska. Ska man unna sig något gott ibland så ska det ju vara ordentligt gott också! Då duger inga halvmesyrer.

Recept från UnderbaraClara

(3 recept)

Bonustips recept

Vill du äta supersmarrig glass men känner dig lite bekväm? Köp vanlig vaniljglass och smaksätt den! Vispa glassen mjuk och blanda i sylt, choklad eller den smaksättning du nu valt. Frys sedan glassen på nytt.

Semlor kan varieras i all oändlighet. Testa att blanda lite sylt i grädden, eller att fylla själva semlan med nutella, chokladröra eller smörkräm. Bara fantasin sätter gränser!


Vinterfika ©UnderbaraClara

Bonustips dukning

Våga mixa porslin! Jag dukar oftast med flera olika serviser – bordet blir mer levande på det viset. Hittar man en röd tråd och låter allting gå i samma färgskala eller formspråk känns dukningen ändå enhetligt.

Blommor förhöjer alla måltider. Inför helgen säljer mataffärer ofta lite större buketter till bra pris. Jag plockar isär dem och gör flera små blomsterarrangemang för bordet. Festligt och billigt!  Och blommorna behöver inte stå i en vas nödvändigtvis. En mjölkkanna, en söt kopp, en urdiskad konservburk eller till och med en kaffepanna blir minst lika tjusigt!


Mer inspiration från UnderbaraClara hittar du på hennes blogg www.underbaraclaras.com


Text och bild: Clara Lidström  ©UnderbaraClara