Till Norrmejerier startsida

Kan Norrland bli världsbäst på återvinning?

Vi hoppas och tror det! Men för att komma dit behöver vi ta oss förbi ett par hinder. Däribland en rad seglivade myter om återvinning. De här myterna vill vi ta död på. Till vår hjälp har vi Patrik Norqvist, universitetslektor i fysik. I ett antal experiment visar han att återvinning är både enklare och roligare än vad många tror. Häng med!

Tillsammans kan vi göra skillnad.

När vi norrlänningar går ihop och bestämmer oss för något kan vi verkligen påverka och få saker gjorda. Om vi alla bestämmer oss för att bli lite bättre på att återvinna så kan vi tillsammans göra Norrland till ett föredöme även inom återvinning. På köpet får vi en bättre miljö för oss själva och kommande generationer. En väldigt stor belöning för en ganska liten ansträngning.

Så tack för att du återvinner. Tillsammans gör vi skillnad!

Sant eller falskt om återvinning?

Frågor och svar

 • 1. Varför har Norrmejerier börjat prata om återvinning?

  Norrmejerier jobbar efter visionen Gör gott! Det innebär att vi hela tiden strävar efter att göra bra val för Norrland. Idag återvinner vi norrlänningar ca 60% av våra mjölkförpackningar, och vi tänker och tror att den siffran kan ökas genom att upplysa kring återvinning och krossa vissa seglivade myter. Eftersom varje paket kan återvinnas 5-7 gånger, gör man en stor insats för miljön genom att återvinna. Det är tillsammans som vi kan göra störst skillnad.

 • 2. Varifrån kommer kartongen i Norrmejeriers förpackningar?

  Kartongen görs av träd från nordisk skog, och i Norrmejeriers fall är all kartong FSC-märkt vilket stöttar ansvarsfullt skogsbruk.

 • 3. Varför skall man platta ihop paketen innan man lämnar dem på sortering?

  Dels gör det att behållarna där man lämnar sina förpackningar kan ta emot en större volym, och dels så gör det att eventuella matrester som finns kvar i förpackningen minimeras.

 • 4. Vad innebär det att Norrmejeriers skruvkork är en Biokork, och varför ska den sorteras som plast?

  Det innebär att den är gjord av växtbaserade material och därmed är helt förnybar. Biokork innebär att råvaran är bioetanol istället för olja, men i övrigt fungerar den exakt som en fossil kork, dvs den är även återvinningsbar. Därför skall denna läggas med övriga plastförpackningar.

 • 5. Varför säger ni att man inte behöver rengöra förpackningarna när andra hävdar att man behöver det?

  I återvinningsprocessen så behöver inte materialen vara helt rena eller diskade för att de skall gå att återvinna. Däremot är det bra att förpackningarna är tömda och hopvikta och om man vill minimera risken för lukt kan man skölja ur dem med en skvätt vatten, men det är inget krav.

 • 6. Varför står det på återvinningsstationerna att man skall rengöra förpackningarna innan återvinning om Norrmejerier nu säger att det inte behövs?

  Tidigare hade FTI dessa riktlinjer men dessa har nu förenklats då det inte behövs för återvinningsprocessen. Dekalerna på återvinningsstationerna byts ut allteftersom de blir slitna eller samtidigt som behållaren ersätts och därför kan det hända att det fortfarande finns några gamla dekaler kvar. Om man vill kan man skölja ur förpackningen innan man lämnar den på återvinningsstationen utifrån ev. lukt, kladd och hygien men oftast räcker det att tömma den ordentligt genom att vända den upp-och-ner.

 • 7. Norrmejerier hänvisar till FTI’s riktlinjer i denna kampanj, vilka är FTI?

  FTI står för Förpacknings- och Tidningsinsamlingen. Det är den organisation som tar hand om allt som återvinns i Norrland (samt resten av Sverige) på uppdrag av producenterna i Sverige.

 • 8. Varför ska jag inte elda mina förpackningar i öppna spisen eller på gården?

  Eftersom en mjölkförpackning går att återvinna ca 5-7 gånger innan det inte går att återvinna den mer, så är det ett resursslöseri att elda upp den innan. Dessutom innehåller de plast vilket kan leda till att skorstenen kan sotas igen.

 • 9. Är det inte bra om förpackningarna eldas med hushållssoporna och blir till energi för uppvärmning och liknande?

  Det är bra att kunna använda förpackningar och annat till att skapa nya resurser (exempelvis energi) men det är ännu bättre om man kan återvinna det så många gånger som möjligt INNAN man gör energi av det.

 • 10. Hur mycket återvinns i Norrland idag av förpackningarna som konsumeras?

  I Sverige återvinns drygt en tredjedel av förpackningarna och vi behöver bli ännu bättre på det! Bara drygt hälften av norrlänningarna sorterar sina mjölkpaket för återvinning (61 procent). Resterande förpackningar slängs bland hushållssoporna. Det framgår i undersökning som Novus gjort i Norrland på uppdrag av Norrmejerier.

God mjölk i god förpackning!

Våra förpackningar har hög andel förnybart material. Det är en viktig del i vårt långsiktiga miljöarbete, där vi alltid strävar efter att ha en så liten klimatpåverkan vi bara kan. Här kan du läsa mer om materialet i våra förpackningar. Tack för att du återvinner!

Läs mer

Källor: ftiab.se samt Tetra Pak.
Vi följer Förpacknings- och tidningsinsamligens (FTI) riktlinjer.