Innertemperatur vid matlagning
I matlagning är innertemperaturen ett enkelt sätt att veta när maten är klar - med en digital termometer har man störst chans att få kött, kyckling eller fisk precis som man vill ha det. Det är alltid bra att låta kött och fågel vila en stund under smörpapper eller folje efter tillagningen. Kom ihåg att när man tar ut köttet från ugnen kan temperaturen öka med upp till 8°C för en stor köttbit och 2-5°C för en mindre bit, så tar gärna ut det lite tidigare om du vill att det ska bli riktigt perfekt!
Innertemperatur Kött
Nötkött
|
Blodigt (°C) |
Medium (°C) |
Välstekt (°C) |
Biff |
55 |
60 |
70 |
Entrecôte
|
55 |
60 |
70 |
Flankstek |
56 |
58 |
60 |
Fransyska
|
- |
60 |
70 |
Hamburgare |
- |
- |
70 |
Högrev
|
55 |
60 |
70 |
Köttfärs, köttfärslimpa |
- |
- |
70 |
Märgpipa
|
- |
- |
80 |
Nötbog
|
- |
70 |
80 |
Nötbringa
|
- |
85 |
90 |
Nötfärs
|
- |
- |
70 |
Nötytterfilé
|
55 |
60 |
70 |
Oxfilé
|
53 |
58 |
70 |
Rostas
|
55 |
60 |
70 |
Rostbiff
|
55 |
60 |
70 |
Ryggbiff
|
55 |
60 |
70 |
Ungnötslever
|
- |
- |
70 |
Ytterlår
|
55 |
60 |
70 |
Kalv
|
Blodigt (°C) |
Medium (°C) |
Välstekt (°C) |
Kalventrecôte
|
55 |
60 |
70 |
Kalvfilé
|
55 |
60 |
70 |
Kalvfransyska
|
- |
60 |
70 |
Kalvfärs |
- |
- |
70 |
Kalvhögrev
|
58 |
63 |
70 |
Kalvinnanlår |
55 |
60 |
70 |
Kalvkotlett
|
55 |
60 |
70 |
Kalvrostbiff
|
55 |
60 |
70 |
Kalvstek
|
55 |
60 |
70 |
Kalvytterfilé
|
55 |
60 |
70 |
Kalvytterlår |
55 |
60 |
70 |
Lamm
|
Blodigt (°C) |
Medium (°C) |
Välstekt (°C) |
Kotlettrad
|
58 |
64 |
70 |
Lammbog
|
58 |
64 |
70 |
Lammentrecôte
|
58 |
64 |
70 |
Lammfilé
|
58 |
64 |
70 |
Lammfärs
|
58 |
64 |
70 |
Lammkotlett
|
58 |
64 |
70 |
Lammlever
|
- |
- |
70 |
Lammracks
|
58 |
64 |
70 |
Lammrostbiff
|
58 |
64 |
70 |
Lammstek
|
58 |
64 |
70 |
Lammytterfilé
|
58 |
64 |
70 |
Fläsk
|
Blodigt (°C) |
Medium (°C) |
Välstekt (°C) |
Benfri kotlett
|
- |
65 |
70 |
Benfri kotlettrad
|
- |
65 |
70 |
Flintastek
|
- |
65 |
70 |
Fläskbog |
- |
65 |
70 |
Fläskfilé
|
- |
65 |
70 |
Fläskfärs
|
- |
- |
70 |
Fläskkarré
|
- |
- |
75 |
Fläskkotlett
|
- |
65 |
70 |
Fläskkotlettrad
|
- |
65 |
70 |
Fläskytterfilé
|
- |
- |
70 |
Grillspjut
|
- |
- |
70 |
Julskinka
|
- |
- |
72 |
Picnicbog |
- |
65 |
70 |
Rulle
|
- |
65 |
70 |
Sidfläsk
|
- |
- |
80 |
Skinka |
- |
- |
70 |
Skinkfransyska
|
- |
65 |
70 |
Skinkinnanlår
|
- |
65 |
70 |
Skinkrostbiff
|
- |
65 |
70 |
Skinkstek
|
- |
- |
70 |
Skinkytterlår
|
- |
65 |
70 |
Vilt
|
Blodigt (°C) |
Medium (°C) |
Välstekt (°C) |
Hjortfilé |
52 |
57 |
65 |
Hjortstek
|
55 |
62 |
68 |
Renstek
|
58 |
64 |
70 |
Rådjurssadel
|
- |
60 |
65 |
Rådjursstek
|
- |
65 |
70 |
Tjälknöl |
50 |
60 |
70 |
Älgbiff
|
58 |
64 |
70 |
Älgentrecôte
|
58 |
64 |
70 |
Älgfilé
|
58 |
64 |
70 |
Älgkalvbiff
|
- |
60 |
70 |
Älgkalventrecôte
|
60 |
65 |
70 |
Älgkalvfilé
|
- |
60 |
65 |
Älgstek
|
60 |
70 |
75 |
Innertemperatur Fågel
Kyckling
|
Blodigt (°C) |
Medium (°C) |
Välstekt (°C) |
Hel kyckling
|
- |
- |
75 |
Kycklingfilé
|
- |
- |
72 |
Kycklingklubba
|
- |
- |
75 |
Kycklinglår
|
- |
- |
75 |
Kycklinglårfilé
|
- |
- |
75 |
Kycklingvingar
|
- |
- |
75 |
Kalkon
|
Blodigt (°C) |
Medium (°C) |
Välstekt (°C) |
Hel kalkon
|
- |
- |
72 |
Kalkonbröst
|
- |
- |
72 |
Kalkonfilé
|
- |
- |
72 |
Anka
|
Blodigt (°C) |
Medium (°C) |
Välstekt (°C) |
Anka |
55 |
62 |
70 |
Ankben
|
- |
62 |
70 |
Ankbröst
|
55 |
62 |
70 |
Anklår |
- |
62 |
70 |
Duva
|
Blodigt (°C) |
Medium (°C) |
Välstekt (°C) |
Duva |
- |
- |
74 |
Innertemperatur Fisk
Lax
|
Saftigare (°C) |
Medium (°C) |
Välstekt (°C) |
Lax portionsbit
|
- |
50 |
55 |
Laxfilé
|
- |
50 |
55 |
Laxfjärill
|
- |
50 |
55 |
Laxkotlett
|
- |
50 |
55 |
Tonfisk
|
Saftigare (°C) |
Medium (°C) |
Välstekt (°C) |
Tonfisk portionsbit
|
32 |
50 |
55 |
Tonfiskstek |
32 |
50 |
55 |
Torsk
|
Saftigare (°C) |
Medium (°C) |
Välstekt (°C) |
Torskfilé |
- |
53 |
57 |
Hälleflundra
|
Saftigare (°C) |
Medium (°C) |
Välstekt (°C) |
Hälleflundrafilé |
- |
53 |
57 |
Annan vit fisk
|
Saftigare (°C) |
Medium (°C) |
Välstekt (°C) |
Kolja
|
Saftigare (°C) |
Medium (°C) |
Välstekt (°C) |
Kolja
|
- |
53 |
57 |
Sej
|
Saftigare (°C) |
Medium (°C) |
Välstekt (°C) |
Sej
|
- |
53 |
57 |
Rödspätta
|
Saftigare (°C) |
Medium (°C) |
Välstekt (°C) |
Rödspätta
|
- |
53 |
57 |
Gös
|
Saftigare (°C) |
Medium (°C) |
Välstekt (°C) |
Gös
|
- |
50 |
60 |
Makrill
|
Saftigare (°C) |
Medium (°C) |
Välstekt (°C) |
Makrill
|
- |
50 |
60 |
Röding
|
Saftigare (°C) |
Medium (°C) |
Välstekt (°C) |
Röding |
- |
50 |
58 |
Innertemperatur Bröd
Vit bröd
|
Temperatur (°C) |
Vit bröd |
93 |
Ljust bröd
|
Temperatur (°C) |
Bullar |
96 |
Ljust bröd |
95 |
Mörkt bröd
|
Temperatur (°C) |
Mörkt bröd |
97 |
Innertemperatur Potatis
Potatis
|
Temperatur (°C) |
Bakad potatis |
100 |
Innertemperatur Korv
Korv
|
Temperatur (°C) |
Chorizo |
74 |
Färsk korv |
72 |
Innertemperatur Bakverk
Kakor
|
Saftigare (°C) |
Perfekt (°C) |
Torrare (°C) |
Chokladfondant |
70 |
75 |
80 |
Chokladkaka |
95 |
98 |
100 |
Creme Brulée |
73 |
75 |
79 |
Kladdkaka |
80 |
87 |
94 |
Paj
|
Mjukare(°C) |
Perfekt (°C) |
Fastare(°C) |
Paj |
74 |
80 |
85 |