Till Norrmejerier startsida
Grilla

Innertemperatur vid matlagning

I matlagning är innertemperaturen ett enkelt sätt att veta när maten är klar - med en digital termometer har man störst chans att få kött, kyckling eller fisk precis som man vill ha det. Det är alltid bra att låta kött och fågel vila en stund under smörpapper eller folje efter tillagningen. Kom ihåg att när man tar ut köttet från ugnen kan temperaturen öka med upp till 8°C för en stor köttbit och 2-5°C för en mindre bit, så tar gärna ut det lite tidigare om du vill att det ska bli riktigt perfekt!

Innertemperatur Kött

Nötkött

Blodigt (°C) Medium (°C) Välstekt (°C)
Biff 55 60 70
Entrecôte 55 60 70
Flankstek 56 58 60
Fransyska - 60 70
Hamburgare - - 70
Högrev 55 60 70
Köttfärs, köttfärslimpa - - 70
Märgpipa - - 80
Nötbog - 70 80
Nötbringa - 85 90
Nötfärs - - 70
Nötytterfilé 55 60 70
Oxfilé 53 58 70
Rostas 55 60 70
Rostbiff 55 60 70
Ryggbiff 55 60 70
Ungnötslever - - 70
Ytterlår 55 60 70

Kalv

Blodigt (°C) Medium (°C) Välstekt (°C)
Kalventrecôte 55 60 70
Kalvfilé 55 60 70
Kalvfransyska - 60 70
Kalvfärs - - 70
Kalvhögrev 58 63 70
Kalvinnanlår 55 60 70
Kalvkotlett 55 60 70
Kalvrostbiff 55 60 70
Kalvstek 55 60 70
Kalvytterfilé 55 60 70
Kalvytterlår 55 60 70

Lamm

Blodigt (°C) Medium (°C) Välstekt (°C)
Kotlettrad 58 64 70
Lammbog 58 64 70
Lammentrecôte 58 64 70
Lammfilé 58 64 70
Lammfärs 58 64 70
Lammkotlett 58 64 70
Lammlever - - 70
Lammracks 58 64 70
Lammrostbiff 58 64 70
Lammstek 58 64 70
Lammytterfilé 58 64 70

Fläsk

Blodigt (°C) Medium (°C) Välstekt (°C)
Benfri kotlett - 65 70
Benfri kotlettrad - 65 70
Flintastek - 65 70
Fläskbog - 65 70
Fläskfilé - 65 70
Fläskfärs - - 70
Fläskkarré - - 75
Fläskkotlett - 65 70
Fläskkotlettrad - 65 70
Fläskytterfilé - - 70
Grillspjut - - 70
Julskinka - - 72
Picnicbog - 65 70
Rulle - 65 70
Sidfläsk - - 80
Skinka - - 70
Skinkfransyska - 65 70
Skinkinnanlår - 65 70
Skinkrostbiff - 65 70
Skinkstek - - 70
Skinkytterlår - 65 70

Vilt

Blodigt (°C) Medium (°C) Välstekt (°C)
Hjortfilé 52 57 65
Hjortstek 55 62 68
Renstek 58 64 70
Rådjurssadel - 60 65
Rådjursstek - 65 70
Tjälknöl 50 60 70
Älgbiff 58 64 70
Älgentrecôte 58 64 70
Älgfilé 58 64 70
Älgkalvbiff - 60 70
Älgkalventrecôte 60 65 70
Älgkalvfilé - 60 65
Älgstek 60 70 75

Innertemperatur Fågel

Kyckling

Blodigt (°C) Medium (°C) Välstekt (°C)
Hel kyckling - - 75
Kycklingfilé - - 72
Kycklingklubba - - 75
Kycklinglår - - 75
Kycklinglårfilé - - 75
Kycklingvingar - - 75

Kalkon

Blodigt (°C) Medium (°C) Välstekt (°C)
Hel kalkon - - 72
Kalkonbröst - - 72
Kalkonfilé - - 72

Anka

Blodigt (°C) Medium (°C) Välstekt (°C)
Anka 55 62 70
Ankben - 62 70
Ankbröst 55 62 70
Anklår - 62 70

Duva

Blodigt (°C) Medium (°C) Välstekt (°C)
Duva - - 74

Innertemperatur Fisk

Lax

Saftigare (°C) Medium (°C) Välstekt (°C)
Lax portionsbit - 50 55
Laxfilé - 50 55
Laxfjärill - 50 55
Laxkotlett - 50 55

Tonfisk

Saftigare (°C) Medium (°C) Välstekt (°C)
Tonfisk portionsbit 32 50 55
Tonfiskstek 32 50 55

Torsk

Saftigare (°C) Medium (°C) Välstekt (°C)
Torskfilé - 53 57

Hälleflundra

Saftigare (°C) Medium (°C) Välstekt (°C)
Hälleflundrafilé - 53 57

Annan vit fisk

Saftigare (°C) Medium (°C) Välstekt (°C)

Kolja

Saftigare (°C) Medium (°C) Välstekt (°C)
Kolja - 53 57

Sej

Saftigare (°C) Medium (°C) Välstekt (°C)
Sej - 53 57

Rödspätta

Saftigare (°C) Medium (°C) Välstekt (°C)
Rödspätta - 53 57

Gös

Saftigare (°C) Medium (°C) Välstekt (°C)
Gös - 50 60

Makrill

Saftigare (°C) Medium (°C) Välstekt (°C)
Makrill - 50 60

Röding

Saftigare (°C) Medium (°C) Välstekt (°C)
Röding - 50 58

Innertemperatur Bröd

Vit bröd

Temperatur (°C)
Vit bröd 93

Ljust bröd

Temperatur (°C)
Bullar 96
Ljust bröd 95

Mörkt bröd

Temperatur (°C)
Mörkt bröd 97

Innertemperatur Potatis

Potatis

Temperatur (°C)
Bakad potatis 100

Innertemperatur Korv

Korv

Temperatur (°C)
Chorizo 74
Färsk korv 72

Innertemperatur Bakverk

Kakor

Saftigare (°C) Perfekt (°C) Torrare (°C)
Chokladfondant 70 75 80
Chokladkaka 95 98 100
Creme Brulée 73 75 79
Kladdkaka 80 87 94

Paj

Mjukare(°C) Perfekt (°C) Fastare(°C)
Paj 74 80 85

Allt om norrländsk ost

När du väljer ost från dina norrländska mjölkbönder är du samtidigt med och gynnar vårt gemensamma Norrland. Men hur går det till egentligen? Och varför är det hål i osten egentligen? Här hittar du allt om våra norrländska ostar.

Allt om norrländsk ost

Alla våra festmenyer

Inspireras till till fest och högtider av våra välsmakande menyer. Perfekt inspiration till en lyckad middag och fest!

Alla festmenyer